(POGOVOR) Heliodor Cvetko: Nikakor ne smemo več dovoliti, da bi bili šolarji dalj časa odsotni od izvajanja pouka v šoli

Barbara Bradač Barbara Bradač
24.06.2021 06:00
O zadnjem šolskem dnevu, koncu pouka in poletnih počitnicah smo se pogovarjali s psihologom, psihoterapevtom in supervizorjem iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Heliodor Cvetko: "Če se je otrok trudil, dal vse od sebe, si zasluži pohvalo in priznanje za vsak uspeh, ki ga je dosegel." 
Sašo Bizjak

Danes je zadnji šolski dan. Otroci dobivajo zaključna spričevala in začnejo se dolge počitnice. Kakšen naj bo ta dan?

"Z otroki v šoli, da se še zadnjikrat pred počitnicami vidijo, dotaknejo in naklepetajo. Pa prijetnejši, kot je bilo zadnje šolsko leto, naj prinese vsem olajšanje in vsaj majhen občutek zmagoslavja, da so zmogli in vzdržali. Ti občutki so za življenje, ki je pred njimi, še kako pomembni."

Kako naj starši reagirajo, če spričevalo ni tako dobro, kot so si zamislili, da bi moralo biti?

"Predvsem pošteno do otroka, naj ne bodo merilo zadovoljstva ocene, temveč vložen trud. Če se je otrok trudil, dal vse od sebe, si zasluži pohvalo in priznanje za vsak uspeh, ki ga je dosegel, pa čeprav ni tak kot si je kdo želel. Včasih so razočarani starši, včasih otroci, včasih oboji. Starši se morajo potruditi izreči pohvalo, četudi z ocenami niso najbolj zadovoljni, kot sem dejal, če si otrok to zasluži zaradi vloženega truda. Kakšnemu otroku je treba pomagati spoznati veličino svojega dosežka v luči razmer in mnogoterih dejavnikov, ki na uspeh in ocene vplivajo."

Kaj je pomembno, da zadnji šolski dan slišijo otroci?

"Pohvalo za doseženo in vložen trud, zahvalo za lep odnos in sodelovanje ter prepričanje, da bo novo šolsko leto lepa priložnost za dosežke, ki so v tem šolskem letu morda izostali. Pa naj gre za ocene, odnos do dela, vrstnikov, staršev, učiteljev ..."

Koronsko šolsko leto je marsikaj spremenilo. Zdajšnje stanje otrok in odraslih je okarakterizirano s posledicami. Kako je spremenilo otroke, s kakšnimi posledicami se soočajo?

"Posledice pri šolskem uspehu so pravzaprav minimalne, za koga tudi pozitivne. Hujše so posledice na drugih področjih. Sedaj že lahko rečemo, da se je običajna problematika otrok, šolarjev, zaradi koronskih ukrepov oziroma delovanja družbe v zadnjem letu stopnjevala. Nekateri so zašli v škripce po predolgem šolanju od doma, drugi po vrnitvi v šolo. Le redki so brez kakršnih koli posledic. Srečujemo pa stopnjevane odzive na stres, povečano anksioznost, povečano pomanjkanje samozavesti, stopnjevane psihosomatske težave, poslabšane odnose; več je odvisnosti, samopoškodovanja in samomorilnosti."

Kaj opažate, da se je spremenilo, pa se mora nujno vrniti v prejšnje stanje?

"Nikakor ne smemo več dovoliti, da bi bili šolarji dalj časa odsotni od izvajanja pouka v šoli. Čeprav je mogoče izvajati pouk na daljavo z računalniki in internetom, pa ga ni mogoče izvajati dovolj kvalitetno (deloma razlaga, predvsem pa utrjevanje in ocenjevanje), sploh pa ne socializacije in čustvenega razvoja."

Ali letos še bolj kot kadarkoli otroci prej potrebujejo počitnice? Zakaj?

"Upam trditi da res, saj je bilo zadnje šolsko leto nenormalno, izjemno, naporno …"

Kako naj preživijo počitnice? Kako naj si napolnijo baterije?

"Predvsem sproščeno in aktivno. Torej v dobrem počutju in početju stvari, dejavnosti, ki jih osrečujejo. Druženje, gibanje, šport pa čim več biti v naravi. Želim jim čim več ur in dni, ko bodo ob početju tega pozabili na televizorje, računalnike, tablice in pametne telefone."

Veliko Slovencev dopustuje na Hrvaškem, različni ukrepi veljajo za različne družinske situacije za dopustovanje in vrnitev domov. Kako poskrbeti za miren začetek počitnic in dopusta?

"Z dobro organizacijo, dopuščanjem možnosti, da se zdravstvena situacija in pogoji potovanja lahko hitro spremenijo, in izrabo možnosti, ki jih daje naša krasna domovina."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta