SLOVENIJA

(POGOVOR) Alenka Gotar: "Ne vem, če je bil to napad, ampak gospod Jerovšek je pač tak, kot je, ima svojo agendo"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Gotar
Primož Lavre

Na zadnji seji programskega sveta se je svetnik Jožef Jerovšek (SDS) spravil na svetniška kolega Braneta Piana in Alenko Gotar. Kot je znano, sta se oba podpisala pod pobudo za razrešitev generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha, ki ga z vsemi sredstvi, tudi pravnimi, ščiti predsednik sveta Peter Gregorčič. Bivši poslanec SDS je v svojem slogu omenjal organizacijo podtalne (para)države, ki da vse vodi znotraj RTV Slovenija oziroma koordinira iz nekega centra. Kot je dodal, se je oglasil z razmišljanjem, ki ga skrbi. "Je treba zaščiti svetnike, ki so pod pritiskom, predmet izsiljevanja," je poudaril in izpostavil strankarsko kolegico Alenko Gotar, sicer zaposleno na ministrstvu za kulturo. "Slišal sem, da so na ministrstvu za kulturo gospo Gotarjevo prisilili pod grožnjo izgube službe, da razkrije, kako je glasovala na predsedniških volitvah," je med drugim izjavil Jerovšek. In kaj na vse skupaj pravi Alenka Gotar?

Jožef Jerovšek
Tit Košir

Kako komentirate napad Jožefa Jerovška? Zakaj se je spravil prav na vas?

"Ne vem, če je bil to napad, ampak gospod Jerovšek je pač tak, kot je, ima svojo agendo. Zakaj se je pa spravil name? Ne vem, vendar, kot sem mu v svojem nujnem odzivu povedala že na seji, Slovenija očitno še ni zrela za demokracijo, kjer so volitve in politično prepričanje ustavna pravica vsakega posameznika v tej državi in nekako nekateri ne morejo razumeti, da obstajamo ljudje, ki razmišljamo s svojo glavo in se znamo odločiti brez napotkov drugih, zgolj po svoji vesti, prepričanju. V primeru moje podpore predsednici Nataši Pirc Musar pa je temu - kot sem že povedala večkrat - botrovalo moje prijateljstvo z njo in to, da ji zaupam, ker ona je vedno stala za mano, me branila, ko so me izdali tudi 'moji'. Mislim, da mora biti srčna kultura in prijateljstvo nad vsako ideologijo."

Ste morali res razkriti na ministrstvu za kulturo, da ste na volitvah glasovali za Natašo Pirc Musar?

"To je bila čista laž gospoda Jerovška, kar sem povedala tudi javno na seji. Nihče ni vedel, da bom podprla Natašo, razen mojih najbližjih, še najmanj pa so karkoli o tem vedeli v moji službi na ministrstvu za kulturo, ker je to moja zasebna zadeva, privat odločitev, ki z mojim profesionalnim delom nima ničesar. Z mojimi nadrejenimi, odkar se je zamenjala oblast, do sedaj nikoli nismo imeli niti ene ideološke, politične debate, nikdar me nihče ni šikaniral zaradi mojega političnega prepričanja, še manj pa, da bi kdorkoli od mene karkoli glede politike zahteval. Sodelujemo izredno korektno, profesionalno, neideološko, tudi zelo intenzivno, kar je edino prav,  saj smo vendarle na ministrstvu za kulturo tudi zato, da delamo v dobrobit kulture in jaz posebej na področju glasbe. In za moje profesionalne standarde na mojem področju glasbe nikoli ne dopuščam, da bi se notri vmešavala politika, kar vedo vsi in to tudi spoštujejo. Pomembna je zgolj zakonodaja, strokovnost in profesionalnost.

Da se vrnem k Nataši Pirc Musar in moji podpori njej … To je bilo presenečenje za vse. Mislim, da tudi za Natašo samo. In pred kratkim mi je rekla, spoštujem tvojo pokončno držo in trdno hrbtenico."

Programski svet RTV Slovenija
Adrian Pregelj/RTVS

Se vam je Jerovšek opravičil za izrečene besede? Ali še zahtevate opravičilo?

"Seveda se ni. Mislim, da mu na kraj pameti ne pade, da bi se mi opravičil. Žalostno, da smo prišli na tako nizek nivo diskurza."

Zakaj ste se podpisali pod pobudo za razrešitev Andreja Graha Whatmougha? Kaj vas je pri njegovem vodenju najbolj zmotilo?

"Vsi vemo, da to, kar se v zadnjem času dogaja, ne pelje več nikamor. Tako vodstveno, finančno kakor tudi programsko, kadrovsko stvari ne štimajo, zato tudi nisem podprla PPN za leto 2023. Stavka traja že skoraj celo leto, kar nikakor ni ok ne za delovanje RTV ne za ugled te največje kulturne ustanove v Sloveniji. Zdi se mi skrajno skrajno neprimerno, ko spremljam izostanek dialoga s strani gospoda Whatmougha z zaposlenimi na RTV in tudi z nami svetniki, ki ne kimamo vedno. Sama sem pa predvsem mnenja, da je referendum pokazal jasno voljo naroda in da je to potrebno spoštovati."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?