Kakšno službo je na ministrstvu za kulturo dobila Alenka Gotar

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
04.09.2020 06:00

Na zadnjih državnozborskih volitvah je kandidirala na listi Janševe SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Gotar na Evroviziji v Helsinkih.
Reuters

Alenko Gotar se širša javnost spomni zlasti po uspehu na prireditvi EMA leta 2007, kjer je slavila s pesmijo Cvet z juga, v Helsinkih pa je Sloveniji tudi prvič zagotovila evrovizijski finale – na koncu se je uvrstila na 15. mesto. Kasneje se jo je največkrat omenjalo kot učiteljico petja in operno pevko, vmes pa so mediji pogosto poročali tudi o njenem zasebnem življenju.
Leta 2011 je nastopila na ustanovnem kongresu stranke ljubljanskega župana Zorana Jankovića, v županovo stranko se tedaj ni včlanila, je pa na zadnjih državnozborskih volitvah kandidirala na listi Janševe SDS. "Bolijo me krivice, bolijo me nepravilnosti, boli me, da smo mi, mali ljudje, povsem pozabljeni od zdajšnjih vlad, od vladajočih elit, da smo jim zgolj potrebni kot plačevalci davkov, da se igrajo z našim težko prisluženim denarjem. Preprost, pošten, deloven mali človek je izgubil v Sloveniji vso dostojanstvo," je razloge za vstop v politiko na spletni strani SDS pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami pojasnjevala Gotarjeva. Na koncu je v drugem domžalskem volilnem okraju zbrala 2.589 glasov, a se ji v parlament kljub temu ni uspelo uvrstiti.


Minister za kulturo Vasko Simoniti. 
Nebojša Tejić/STA


Medtem ko se "malim ljudem" življenje po zadnjih volitvah ni bistveno spremenilo, kvečjemu jih je kriza zaradi novega koronavirusa pahnila v večjo negotovost, pa tega ne moremo zapisati za Alenko Gotar. Njena karierna pot na političnem prizorišču je očitno v vzponu. Potem ko je vodenje vlade prevzela njena SDS in je njen predsednik Janez Janša začel obračunavati z mediji, zlasti pa z javnim servisom, je bila Gotarjeva najprej izvoljena za članico programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, od sredine avgusta pa je na zaupanje ministra Vaska Simonitija zaposlena v njegovem kabinetu na ministrstvu za kulturo.


Kot so nam sporočili z ministrstva, znaša njena osnovna neto plača 1513,12 evra, njene naloge pa so med drugim: strokovna dela v zvezi s podporo ustvarjanju in razširjanju programskih vsebin medijev, namenjenih senzorsko oviranim osebam, sodelovanje pri urejanju zadev v zvezi z zaščito otrok pred potencialno spornimi medijskimi in drugimi komunikacijskimi vsebinami, vodenje razpisov, vodenje razvida medijev, priprava podlag za izdajo odločb in sklepov, spremljanje zakonodaje s področja medijev … Dodajmo, da je Alenka Gotar magistra teatrskih znanosti, kar lahko preberemo na njenem twitter profilu.
Trenutno so v kabinetu ministra Vaska Simonitija kot svetovalci poleg Gotarjeve zaposleni še trije uslužbenci, in sicer Miro Petek, Mitja Iršič in Sebastjan Eržen. Ministri Janševe vlade lahko uresničijo sedem zaposlitev na zaupanje, v Šarčevi vladi so jih imeli na voljo pet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta