Podnebni štrajk: Vlada naloge še naprej prelaga na prihodnje generacije. Čakanja imamo dovolj!

Kristina Božič
18.09.2019 17:11

Podnebni štrajk, ki je zaenkrat napovedan v šestih krajih po Sloveniji 27. septembra, podpirajo tudi v sindikatu delavcev v zdravstveni negi, v društvih upokojencev ter v Zvezi prijateljev mladine. Poziv vladi, naj ukrepa, je podpisalo 179 različnih organizacij in združenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor, marec 2019
Igor Napast

"Za oblasti smo pred več kot pol leta imeli le eno sporočilo. Ukrepajte!" je spomnila Dora Smole iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost na 12 000 mladih, ki je marca štrajkalo v različnih slovenskih mestih. Iz šolskih klopi so odšli predhodno, da bi opozorili na nujnost ukrepanja proti podnebni krizi - grožnji človeškemu obstoju na planetu. Na vlado so naslovili konkretne in izvedljive ukrepe. "Pozvali smo jih, da ukrepe konstruktivno analizirajo in se do njih opredelijo. Do danes čakamo na odgovore. Pet povedi, ki smo jih prejeli dva meseca po štrajku, ne sprejmemo za primeren odziv," je bila jasna. "Vladni podnebni dokumenti so v popolnem neskladju s kakršnokoli resno podnebno politiko," je opozorila, da vlada s tem svoje naloge še naprej odlaga na prihodnje generacije. "S tem postavljajo na kocko našo prihodnost. In čakanja imamo dovolj," je povedala, da so Podnebni štrajki 27. septembra zaenkrat napovedani v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Brežicah in Velenju.

Robert Balen
Novinarska konferenca Podnebne aktivnosti zdaj skupine nevladnih organizacij PIC, Umanotera, Focus, in Greenpeace, ki so med podpisniki in pobudniki poziva Večina pričakuje ukrepe.
Krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta