Po plačilu kupnine za Novo KBM: Mariborska banka odslej zelena

Srečko Klapš Srečko Klapš
06.02.2023 07:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Logotip Nove KBM se bo obarval v zeleno korporativno barvo skupine OTP.
Andrej Petelinšek

Potem ko je madžarska bančna skupina OTP pretekli teden prejela še soglasje slovenskega varuha konkurence, je včeraj sporočila, da so uspešno zaključili prevzem Nove KBM. Tako je OTP banka odslej lastnica Skupine Nove KBM, ki obsega Novo KBM in družbo Aleja finance. OTP banka je kupila Skupino Novo KBM od dosedanjih lastnikov, finančnih skladov v upravljanju povezanih družb Apollo Global Management (80 %) in EBRD (20 %). 100-odstotni lastniški delež Nove KBM v družbi Summit Leasing Slovenija pa so prodali in ostaja v lasti skladov Apollo in EBRD. V Skupini OTP ocenjujejo, da bo na slovenskem bančnem trgu z zaključkom prevzema bančna skupina prevzela vodilno vlogo s približno 30-odstotnim tržnim deležem ter postala tržni vodja na področju bančnih posojil in depozitov.

Csanyi: Krepimo prisotnost v regiji

"Nova KBM je ena najbolj inovativnih bank na trgu in zdaj tudi pomembna članica Skupine OTP. Z nakupom in načrtovano združitvijo potrjujemo našo dolgoročno in resno zavezo Sloveniji in hkrati dokazujemo, da ima Skupina OTP trdne temelje, kapitalsko ustreznost, visoko stopnjo likvidnosti ter vodstvo, predano krepitvi prisotnosti v regiji," je po neuradno okoli milijarde evrov težki prevzemni transakciji dejal Sandor Csanyi, predsednik upravnega odbora in glavni izvršni direktor OTP banke. Dodal je še, da je nakup Nove KBM za Skupino OTP najbolj pomemben prevzem doslej, Slovenija pa peto tržišče, kjer so postali tržni vodje.

"Prizadevamo si, da bo imela združitev SKB banke in Nove KBM pozitivne učinke po eni strani za stranke na področju poslovanja s prebivalstvom, za mala in srednje velika podjetja ter za velika podjetja, po drugi strani pa za zaposlene obeh bank, ki bodo izkusili prednosti optimalne velikosti nove, združene banke. Načrtovana združitev prinaša tudi enostavnejši dostop do bančnih poslovalnic in bankomatov ter večje možnosti za razvoj digitalnih in drugih inovativnih storitev. Prva razlika, ki jo bodo stranke zaznale, bo barva logotipa banke. Ta bo postopoma prehajala v zeleno, kar je skladno z našo celostno grafično podobo Skupine OTP," je razkril Csanyi.

Ob združevanju računajo na izkušnje SKB banke

John Denhof, predsednik uprave Nove KBM, pozdravlja načrtovano združitev Nove KBM in SKB banke: "V imenu uprave se želim zahvaliti za vso podporo, osredotočenost in usmeritve v preteklih letih, ki so nam omogočile, da postanemo ena vodilnih finančnih institucij v Sloveniji. Skupaj s SKB banko si bomo prizadevali, da bo postopek integracije potekal kar se da gladko, našim strankam pa zagotavljamo, da bodo pravočasno obveščene o vseh ključnih mejnikih povezovanja naših dveh bank."

Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke, je poudarila, da je bila integracija SKB banke v Skupino OTP uspešna izkušnja, ki jo bodo lahko delili z bodočimi sodelavci. "SKB banka bo v obdobju integracije ostala močan in zanesljiv finančni partner. Kot delodajalec bo banka zaposlenim še naprej omogočala, da dodatno razvijajo potencial, hkrati pa bomo spodbujali ekipni duh." Michele Raba, partner pri Apollu, pa je dejal, da so po šestih letih lastništva Nove KBM v skladih Apollo in EBRD ponosni na skupne dosežke, ki so jih uresničili v sodelovanju z ekipo Nove KBM. "V času našega lastništva je Nova KBM presegla strateške cilje ter uspešno pripojila in integrirala štiri banke, vključno z Abanko."

Vodenje SKB banke, članice Skupine OTP od leta 2019, je prvi mož OTP Sandor Csanyi zaupal Aniti Stojčevski. Kdo bo vodil združeno banko z Novo KBM, naj bi madžarski bankirji razkrili v naslednjih tednih.
Robert Balen
Novi logotip Nova KBM
Logotip

Postopek združevanja Nove KBM in SKB banke bo predvidoma trajal leto in pol. Obe banki bosta do konca postopka integracije poslovali kot samostojni pravni osebi in uporabljali ločeni blagovni znamki. Prve sinergije za stranke pa bodo že kmalu, saj bodo lahko brez nadomestila za dvig gotovine z debetno kartico uporabljale skupno mrežo 450 bankomatov obeh bank v Sloveniji.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?