Pivčevi nezaupnica, ne pa še končni poraz

Uroš Esih Uroš Esih
25.08.2020 21:30

Dolgotrajna in burna seja sveta Desusa je bila prekinjena na točki, ko je bila predsednici stranke Pivčevi izglasovana nezaupnica, glasovanja o njeni razrešitvi pa zaradi pravnih nedorečenosti ni bilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nezaupnica Pivčevi izglasovana, razrešitev, ki so jo zahtevali poslanci, pa ne, saj so pravna mnenja o glasovanju razlikovala. 
Robert Balen

Kot se je napovedovalo pred težko pričakovanim svetom stranke Desus, se je tudi zgodilo. Razmerje med nasprotniki in podporniki s korupcijskimi očitki močno obremenjene predsednice stranke Aleksandre Pivec je bilo izenačeno, kar je narekovalo celoten potek seje sveta stranke, vključno z dolgim in zapletenim sprejemanjem dnevnega reda seje sveta, ter burno in polemično razpravo. Sejo je vodil predsednik sveta in minister za zdravje Tomaž Gantar, skupaj s peterico poslancev stranke najbolj goreč nasprotnik Pivčeve, ki je bil že pred sejo sveta stranke odločen, da na dnevni red postavi tudi vprašanje razrešitve predsednice stranke, a se to na koncu ni zgodilo.
{twitter}https://twitter.com/UrosEsih/status/1298256624377688064{/twitter}
Poslanci in Gantar naj bi šli do konca
Glavni akterji današnjega sveta stranke so prihajali ločeno na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, ki je danes gostilo enega od najpomembnejših strankarskih dogodkov v zadnjem političnem obdobju, saj negotovo stanje v najmanjši koalicijski stranki lahko načne stabilnost vlade. Predsednik sveta stranke Gantar, ki je danes ob pomoči odvetnika Aleksija Mužine vodil vse postopke, je ob prihodu povedal, da je na dnevnem redu glasovanje o nezaupnici Pivčevi, ali se bo pojavil še kak drugačen predlog, pa da je odvisno od članov sveta. Gantar se je postavil na stališče, da statut svetu stranke omogoča glasovanje o razrešitvi Pivčeve.
Na diametralno nasprotni strani je stala Pivčeva, ki je še enkrat potrdila, da glasovanje o njeni razrešnici ne bi bilo legitimno. Napovedala je, da če bi svet stranke glasoval o njeni razrešnici, pri tej točki dnevnega reda ne bo navzoča. Morebiten sklep o razrešitvi pa bi izpodbijala na upravnem sodišču. Po njenih besedah, ki temeljijo na pravnem mnenju Inštituta za ustavno pravo, jo lahko razreši le kongres, ki jo je tudi izvolil, in bi ga lahko sklicali v enem mesecu. Šele izrednemu kongresu ponuja, da glasuje o njeni razrešitvi in postavi novo vodstvo stranke. Nasprotni strani je Pivčeva ponudila iskanje kompromisnega predloga, ki bo v dobro stranke in ki bo omogočil, da bi do izrednega kongresa preživeli brez burnih razprav in brez pranja umazanega perila v javnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta