Petkov podnebni štrajk: To presega le nas mlade; gre za vse, ki jih prihodnost zadeva

Kristina Božič
13.03.2019 13:40

Učenci, dijakinje, študenti, mladi in mnogi, ki jim je mar, so danes v Ljubljani dva dni pred globalnim petkom za prihodnost opozorili, kako neprijetno nam bo, če bomo le tiho opazovali, da gre sedanji sistem v smeri uničevanja planeta in segrevanja podnebja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj se bo zgodilo, če bomo le tiho opazovali...
krb

Sedmošolec iz Ljubljane je pojasnjeval, da bi koga lahko bilo sram. "Politiki in odrasli niso in ne naredijo dovolj. Lahko bi rekli, da je čudno in tudi grdo, da je to nekaj, kar moramo prevzeti mladi," je z resnostjo in zavzetostjo Voranc Bricelj pojasnjeval, da ne bo več tiho. "Pomembno je, da se naredi nekaj za našo prihodnost." Atila Urbančič je dodal, da so podnebne spremembe in skrb za okolje najbolj očitno naša stvar - od vseh nas. Mladi so kimali, da jih učitelji in šole večinoma podpirajo. Podpora je prišla tudi od drugod: od znanstvenikov, aktivistov in okoljevarstvenih organizacij. Tudi od ministrstva za okolje in prostor. Mladi so vse podpore veseli, a poudarijo tudi, da to presega politične ločnice. "Štrajk v petek tudi presega le mlade - vabljeni so vsi, ki čutijo, da jih pravična prihodnost zadeva," je naštevala Lena Penšek osem krajev, kjer so že potrjeni protesti in štrajki. Ura bo simbolna: pet do dvanajstih. Tik preden (nam) odzvoni. 

Tudi mladi v Sloveniji imajo dovolj neresnosti in neukrepanja politikov, da bi se preprečilo segrevanje podnebja. V petek bodo 5 do 12 protestirali v več kot osmih mestih po Sloveniji. 
krb
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta