Parlamentarna preiskava: Ne pristajajo, da bi se koalicija preiskovala sama

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
05.05.2020 20:45

Koalicija in opozicija v istem dnevu vsaka s svojo zahtevo za politično preiskavo. Prva se bo osredotočila na čas Šarčeve vlade, druga na ravnanja Janševe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicijski partnerji so vložili zahtevo za preiskovalno komisijo in prehiteli opozicijo, ki je to namero napovedovala že od 14. aprila. 
Robert Balen

Koalicija je presekala napovedi opozicijskih LMŠ, SAB, Levice in SD ter sama vložila zahtevo za parlamentarno preiskavo. Preiskovali bodo stanje, ravnanje, zaloge, naročila ter nabave zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje epidemiji covida-19 za obdobje od 1. februarja do 30. aprila. Prve namere za ustanovitev preiskovalne komisije so s strani opozicije prišle že sredi aprila, svojo zahtevo za preiskavo pa so naposled vložili šele po današnjem manevru koalicije.
Koalicija nad delovanje Šarca
SMC, Desus, NSi in prvopodpisana SDS se bodo, kot kaže, osredotočili zlasti na obdobje pred epidemijo, ki je bila razglašena dan pred nastopom vlade Janeza Janše. Temu so v besedilu zahteve namenili kar štiri točke od petih, s čimer prst uperjajo v delovanje nekdanjega premierja Marjana Šarca, ki so mu nemalokrat očitali, da je ob sestopu s funkcije pustil prazna skladišča zaščitne opreme. V preiskavi želijo ugotoviti morebitno odgovornost nosilcev javnih funkcij za stanje, gospodarnost in pravočasnost nabav ter naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme. Ob tem še odgovornost za ukrepe, ki so bili sprejeti ali neupravičeno opuščeni pred razglasitvijo epidemije.
Za ta čas bi ugotavljali tudi odgovornost nosilcev javnih funkcij za stanje v ustanovah in ukrepe tistih ustanov, ki so zadolžene za proučevanje, svetovanje in izvajanje ukrepov. Za obdobje po razglasitvi epidemije pa bi parlamentarna preiskovalna komisija ugotavljala morebitno odgovornost nosilcev javnih funkcij v zvezi z nabavami opreme. Podpise za zahtevo so prispevali vsi koalicijski poslanci z izjemo Janija Möderndorferja iz SMC in poslanca Desusa Roberta Polnarja. Po našem poizvedovanju je bil dogovor o vlaganju zahteve sprejet le dan prej, in sicer na ravni šefov koalicijskih strank ter vodij poslanskih skupin. Poslanci do vložitve s tem naj ne bi bili seznanjeni, zato naj bi bili številni med njimi presenečeni.
"To je odklon od osnovne politične higiene"
Podpise so opozicijski zahtevi javno že obljubili tako v NSi kot tudi v SMC, a so si zdaj premislili. "V maniri te opozicije so štirinajst dni napovedovali interpelacijo, zdaj že štirinajst dni napovedujejo to preiskovalno komisijo, v SMC pa smo mnenja, da je to treba opraviti čim prej, in smo se odločili, da ne bomo več čakali," je danes sporočila vodja poslancev SMC Janja Sluga. Opozicijske stranke z izjemo SNS medtem ne pristajajo, da bi koalicija preiskovala sama sebe, poslanka LMŠ Jerca Korče je povedala, da tovrstna ravnanja nakazujejo "odklon od osnovne politične higiene". Zato so vložili svojo zahtevo, ki se od koalicijske razlikuje zlasti v časovnem obdobju. Zahtevo vlagajo zaradi suma nepravilne, nestrokovne in nepregledne porabe javnih sredstev v času od nastopa vlade Janeza Janše in za morebitno spremembo veljavne zakonodaje, ki ureja javno naročanje, blagovne rezerve, integriteto in preprečevanje korupcije ter ravnanje nosilcev javnih funkcij z javnofinančnimi sredstvi. Da je predlog za ustanovitev preiskovalne komisije s strani SDS in partnerjev manever, kako preusmerjati pozornost s svojih ravnanj, se je oglasil prvak največje opozicijske stranke LMŠ Šarec: "Po domače povedano, lisica bi preiskovala, koliko kokoši je izginilo." Luka Mesec iz Levice pa ne pomni, da bi z vidika parlamentarne prakse že videli "kaj podobno zavržnega".

Igor Pribac 
Tit Košir
Rok Čakš
Osebni arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta