Osemkolesniki: Erjavec kmalu o razlogih za odlog nakupa

Aleš Kocjan
18.02.2019 13:10

Na obrambnem ministrstvu bodo do četrtkove seje vlade pripravili informacijo o "nesprejemljivih indicih" za nadaljevanje procesa nabave osemkolesnikov, ki jih je v sobotnem intervjuju za Večer omenil premier Šarec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Karl Erjavec noče sesti na vroči oklepniški stol boxerja, tako kot je leta 2007 v isti vlogi sedel v vročo patrio.
Robert Balen

Čakam ministra Erjavca, da podrobnosti predstavi javnosti. Gre enostavno za to, da nismo želeli v neko avanturo, saj smo imeli določene indice, da zadeve niso sprejemljive." Tako je premier Marjan Šarec odgovoril v sobotnem intervjuju na naše vprašanje, ali je odlog nabave osemkolesnikov za formiranje bataljonskih skupin Slovenske vojske povezan predvsem z odnosi z Levico, ki vsaki vojaški nabavi nasprotuje. Na dodatno vprašanje, za kakšne indice gre, je odvrnil le, da "bi lahko zdrsnili v kakšne neprijetnosti", če bi nabavo oklepnikov nadaljevali. Proces nabave osemkolesnikov, ki naj bi v prihodnje tvorili hrbtenico ključne obrambne zmogljivosti, srednje bojne bataljonske skupine, je bil prekinjen, ko je parlamentarni odbor za zunanje zadeve zaradi nasprotovanja Levice prekinil obravnavo pobude za nabavo oklepnikov tipa Boxer nemškega proizvajalca Rheinmetall.

Šarčeva izjava vznemirila obrambno ministrstvo

Da je proces nabave oklepnikov do nadaljnjega odložen, je že konec minulega leta potrdil premier Šarec, obrambni minister Karl Erjavec pa je decembra v intervjuju za Večer na vprašanje o razlogih za prekinitev postopkov odvrnil: "Želje nekaterih v obrambnem sistemu so neskončne, viri pa omejeni. Zato sem sklenil, da še enkrat pregledamo vse dokumente, ali so skladni s predpisi in načrti modernizacije Slovenske vojske. Ker imam izkušnjo, kako se je načrtovalo, ko je šlo za nakup osemkolesnikov Patria, sem sklenil, da celotno zadevo še enkrat preverimo in preučimo."

Sumi korupcije ali že znane strokovne dileme

O tem, kaj bi lahko bilo ozadje odločitve za prekinitev postopkov nabave, kroži več špekulacij. Šarec je uporabil besede, ki bi lahko namigovale na odkritje sumov korupcije, vendar gre po naših preverjanjih bolj za odpiranje starih strokovnih dilem, kaj Slovenska vojska sploh potrebuje za izgradnjo tako imenovane srednje bojne bataljonske skupine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta