(ODZIVI) Od nove kmetijske ministrice Irene Šinko želijo manj populizma in celostno obravnavo panoge. Kmete skrbi, da bo resor zapostavljen

Vida Božičko Vida Božičko
18.05.2022 11:02

Po dolgem čakanju in več imenih, ki so krožila v javnosti, je tudi kmetijski resor dobil kandidatko za ministrico. Kmetje, kmetijska združenja in strokovnjaki imajo do nje velika pričakovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

O tem, kdo bo na čelu kmetijskega ministrstva se je dolgo ugibalo. Govora je bilo o nekdanjem kmetijskem ministru iz kvot SD Dejanu Židanu, v zadnjem tednu pa so se omenjala tri imena - Darja Majkovič, Nataša Kopušar in zdaj že uradna kandidatka za novo ministrico Irena Šinko. Univerzitetna diplomirana inženirka zootehnike in univerzitetna diplomirana pravnica je trenutno zaposlena kot višja svetovalka za okolje in prostor zaposlena na Upravni enot v Murski Soboti, pred tem pa je dva mandata vodila Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov (2010-2018). Na čelu sklada jo je leta 2018 nasledila dotedanja kmetijska ministrica Irena Majcen. Poklicno pot je začela kot tehnologinja v ABC Pomurka in nadaljevala kot inšpektorica na medobčinski inšpekcijski službi občin Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota ter kot učiteljica strokovnega predmeta živinoreja na srednji kmetijski šoli v Rakičanu.   

"Po vsem tem, kar smo gledali in poslušali zadnje tedne, smo z izbiro na koncu celo zadovoljni," je v prvem odzivu povedal predsednik kmetijskega sindikata Anton Medved, ki Šinkovo pozna še iz časov, ko je vodila Sklad kmetijskih zemljišč. "Takrat smo dobro sodelovali. Z njo se je dalo pogovarjati in upam, da bo tako tudi v bodoče,” je pripomnil. Kot še pravi si kmetje od ministrice želijo predvsem tega, da bi se zavedala “da se njiva obdeluje s plugom, travnik s koso, gozd pa s sekiro." Ali drugače - kmetje si želijo, da ne bi bili, kot pomemben člen prehranske verige zapostavljeni. "V strokovno znanje Šinkove ne dvomimo, saj ima izkušnje in tudi univerzitetno izobrazbo iz zoologije. Kar nas skrbi, je njena politična moč in vpliv. Predvsem to bo potrebovala." In še ključno, kar je Medved izpostavil in ga najbolj žalosti je prvi vtis o nepomembnosti tega resorja. "V času sestavljanja te vlade se s kmetijskim resorjem niso posebej ukvarjali. Vsi so se ga otepali, do konca niso vedeli, če bodo sploh koga našli. V tujini je kmetijski resor eden pomembnejših. Tudi pri nas bi moral biti in upam, da v prihodnje ta ne bo tako nepomemben kot je bil v teh tednih," je še pripomnil.  

Da gre za kandidatko, ki pozna ustroj in je strokovno podkovana, so prepričani tudi v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. "Bo pa seveda odvisno od nje, kako se bo izkazala. Mi smo se pripravljeni pogovarjati in mislim, da bo sodelovanje z njo mogoče. Predvsem si želimo, da bi nova ministrica šla v smeri spoštovanja pridelovalcev in povečevanja vloge potrošnikov. Cene kakovostne hrane morajo biti dostopne, kmetje pa morajo dobiti ustrezen del pogače pri ceni hrane," je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič. Dodaja, da je koalicijska pogodba zelo ohlapna in lahko gre v marsikatero smer. "Spodbudno je, da nameravajo vključevati civilno družbo. Tudi naša organizacija je takšna," dodaja.

Agrarni ekonomist Emil Erjavec je poudaril, da je dobra točka Šinkove njena uradniška plat: "Gre za vrhunsko državno uradnico, kar je v času, ko je kmetijski resor postal populističen in zagovarja posamezne interese. Osnovni strateški načrti so pripravljeni, treba jih bo dodelati, se nanje osredotočiti in jih prilagoditi. Ključno bo, da se nova ministrica enakomerno osredotoči na vse segmente. To nenazadnje ni ministrstvo za kmete, pač pa za kmetijstvo, prehrano in podeželje." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta