Odziv poslanske skupine Svoboda: "Odločitev predsednice republike nas je presenetila"

Srečko Klapš Srečko Klapš
23.10.2024 11:49

Glede na to, da je vladna koalicija podpirala Sašo Jazbec, bi lahko bil razplet glasovanja o novem guvernerju v državnem zboru še zanimiv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica republike Nataša Pirc Musar za novega guvernerja Banke Slovenije predlaga Antona Ropa, ker je "izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov v Sloveniji in v tujini".
Robert Balen

Predsednica Nataša Pirc Musar je v državni zbor poslala predlog za imenovanje dr. Antona Ropa za člana sveta Banke Slovenije na mestu guvernerja. "Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031," je predlog utemeljila predsednica, ki je odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila svojega urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in s predstavnikoma narodnih skupnosti.

Potem ko je aktualni guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle predsednico republike konec junija obvestil, da mu 8. januarja 2025 poteče mandat, je v Uradnem listu objavila javni poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto guvernerja, ki se je iztekel 23. septembra. Prejela je sedem predlogov, urad predsednice republike pa je s prijavljenimi kandidati opravil pogovore. Pri omenjenih pogovorih sta sodelovala tudi mednarodno uveljavljena bančna strokovnjaka, in sicer dr. France Arhar, prvi guverner Banke Slovenije, in Mitja Gaspari, nekdanji guverner Banke Slovenije in nekdanji minister za finance.

Spomnimo, da so se med kandidati poleg guvernerja Boštjana Vasleta, ki je potrdil vnovično kandidaturo, in Toneta Ropa omenjali še državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, viceguverner Banke Slovenije Milan M. Cvikl in Miha Mihič iz Delavske hranilnice. Koalicija je javno podpirala Sašo Jazbec, tako da bo razplet glasovanja v državnem zboru, ki mora biti v 30 dneh, še zanimiv. Viri v SD sicer pravijo, da za njih Rop ni problem in je kandidat, ki bi ga podprli. Glasovanje je tajno, kandidat za izvolitev pa potrebuje večino ali 46 poslanskih glasov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta