Odziv klavnice KZ Rače: Posnetke preučujemo, inšpekcijski nadzor se že izvaja

Ana Lah Ana Lah
12.12.2022 15:11

V KZ Rače so kar sami posredovali informacijo o posnetkih pristojni inšpekcijski službi. Posnetke že preučujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bodo odkrili, da je prišlo do kršenja pravil, načel glede dobrobiti živali in morebitnega kršenja zakonodaje, bodo ostro ukrepali, so napovedali v KZ Rače.
Andrej Petelinšek

Kot smo poročali, so danes člani Društva AETP objavili skrito preiskavo iz klavnice Kmetijske Zadruge Rače. To je že tretja objava društva, ki je lansko leto razkrilo razmere na farmi Ljutomerčan in v klavnici Košaki. Slabo leto nazaj smo bili v praznih prostorih omenjene klavnice, kjer so nam predstavili postopke zakola. Ker se takrat povedano ne sklada z videnim na posnetkih, smo na pristojne v KZ Rače naslovili konkretna vprašanja glede postopkov omamljanja in ravnanja z živalmi v klavnici. 

Zanimalo nas je, če so na posnetkih res vidni znaki zavesti pri določenih živalih, prosili smo jih za dodatno pojasnilo glede delovanja naprave na steni, ki bi naj utripala rdeče, ko v napravi za omamljanje z elektrošoki ni dovolj močnega toka in zeleno, ko naprava deluje. Prosili smo jih tudi za obrazložitev glede opaženega predolgega presledka med omamo in zakolom. Konkretnih odgovorov nismo prejeli, so pa zapisali: "Postopki zakola so natančno določeni, med njimi je tudi postopek omamljanja živali, ki je izredno zahteven in občutljiv proces. Po omamljanju se pojavijo tonično klonični krči, ki nastanejo pri vseh certificiranih oblikah omamljanja. Prejete - čeprav nezakonito narejene - posnetke bomo seveda preučili in ugotovili če in za kakšne nepravilnosti gre in bomo v najkrajšem možnem času ustrezno ukrepali in jih odpravili. Klešče za omamljanje delujejo avtomatsko in hkrati tudi beležijo opravljeni postopek, kar nam daje možnost preverjanja točnosti delovanja. Preverili bomo tudi natančnost delovanja drugih naprav in ponovno pregledali natančna navodila za uporabo in nanjo ponovno opozorili vse, ki v postopku sodelujejo."

Brez klavnice ni klobase, 2021-2022 from AETP on Vimeo.

Ob videnem na posnetkih se pojavlja sum, da za dobrobit živali ni vedno dobro poskrbljeno kljub zatrjevanjem pristojnih, da je je pooblaščenec za dobrobit živali stalno prisoten. Pozanimali smo se, če je pooblaščenec v zadrugi zaposlen ali gre za zunanjo osebo, saj bi slednja verjetno lažje in bolj verodostojno opravila neodvisen nadzor, ki bi preprečeval kršitve. "Pooblaščenec za dobrobit živali je v skladu z zakonodajo imenovan v vsaki klavnici in je v KZ Rače tudi zaposlen in redno komunicira z uradnim nadzorom in vodstvom. V KZ Rače je poleg notranjega nadzora prisoten tudi zunanji nadzor uradnih veterinarjev," odgovarjajo.

Zakaj zdaj pred prazniki in ne prej?

Ob tem so še dodali, da so v KZ Rače poostrili tehnološke postopke od sprejema živali do predelave mesa in mesnih izdelkov, že ko so se v Sloveniji pojavili prvi primeri nepooblaščenega snemanja v predelovalnih obratih. "Naša tehnološka linija je zasnovana tako, da sonaravno metodologijo vzreje po sistemu optimalne dobrobiti za živali neposredno implementiramo v celotni predelovalni proces. Izvedli smo (in še izvajamo) različna izobraževanja in izpostavljamo pomen dobrobiti živali," pojasnjujejo in dodajajo, da so izjemno presenečeni, da je Društvo AETP objavilo stare posnetke, ki so nastali pred enim letom in letos poleti. Sprašujejo se, zakaj so posnetke objavili v času prednovoletnih in predbožičnih nakupov in v istem času kot so lani objavili posnetke ene od sosednjih klavnic: "Če gre za preprečevanje mučenja živali, kot člani društva zatrjujejo in so imeli posnetke že lani in torej že v času, ko smo zaradi izpostavljenega ravnanja z živalmi v sosednji klavnici odprli vrata našega obrata novinarski in s tem širši javnosti, zakaj niso opozorili na posnetke in podali prijave na ustrezne institucije?" V Društvu AETP na očitke odgovarjajo, da so posnetke hranili več mesecev, ker so nameravali opraviti longitudinalno študijo, a jim slednje zaradi pomanjkanja časa ni uspelo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta