Sporne prakse pri reji prašičev: Društvo AETP napovedalo izdajo novih posnetkov

Ana Lah
20.07.2021 14:00
Direktor prašičje farme Ljutomerčan dvomi, da so posnetki nastali v času, ki so ga navedli aktivisti. Društvo AETP očitke zavrača, stoji za svojimi trditvami in napoveduje izdajo novih posnetkov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetki dokazujejo neustrezno ravnanje z živalmi na farmi Ljutomerčan.
Arhiv Društva AETP

Kot smo na Večeru že poročali, je direktor farme Ljutomerčan Miha Kuhar priznal, da so nekateri posnetki res nastali v njihovih objektih. Anonimne snemalce so prijavili policiji, z omenjenim primerom se ukvarja Policijska postaja Ljutomer. Predstavnica za stike z javnostjo Policijske uprave Murska Sobota Suzana Raus je potrdila, da je bila s strani družbe iz Ljutomera na PP Ljutomer podana kazenska ovadba zoper neznane storilce. "Zadeva je v fazi predkazenskega postopka, zato vam več informacij zaradi interesa preiskave ne moremo posredovati," je še povedala.

Kuhar dvomi, aktivisti vztrajajo

Kuhar po podrobnejšem pregledu dvomi, da so posnetki res nastali v časovnem okvirju, ki so ga navedli aktivisti - torej v letih 2020 in 2021. “Leta 2019 smo imeli vgrajena razpršila, da bi živalim olajšali življenje in jih hladili, to imamo že najmanj dve leti, pa tega na posnetkih nikjer ni, lani smo montirali hladilnico, kjer imamo poginule živali. Imamo tudi klimo, da ne bi tako smrdelo, ko se ozračje segreje - tudi tega ni videti. Gnojišče iz začetnega posnetka, ko vlečejo svinjo, je bilo v tistem času polno, v ozadju se vidi, da so bile na njivi posijane druge kulture, tako da je tisti posnetek zagotovo star najmanj leto in pol ali pa dve leti. Tudi določene rane so bile aplicirane z nekimi zdravili in praški, ki jih ne uporabljamo že od leta 2018. Vodja živinoreje je videla, da je embalaža modre barve, mi pa že od leta 2018 uporabljamo embalažo bele barve,“ trdi direktor.

Kuhar je sicer še navrgel, da so po objavi posnetkov prejeli kar nekaj grozilnih pisem. Samo Curk, predstavnik Društva Projekt transparentnosti živalskih obratov AETP (Animal Enterprise Transparency Project) pa: “Stojimo za tem, da so vsi posnetki iz let 2020 in 2021. Specificiranih datumov ne bomo izdali, da zavarujemo svoj vir. Očitke bomo ovrgli z novim videom in spremljajočo izjavo.”

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta