(ODMEVI) Po uspešni slovenski kandidaturi v OZN: "Pomemben in lep dan za Slovenijo"

M.St, To.R., J.K.
06.06.2023 17:53

Zbiramo odzive na slovensko izvolitev za nestalno članico varnostnega sveta OZN v letih 2024 in 2025.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob razglasitvi rezultatov. Veselje Tanje Fajon. Je Samuelu Žbogarju šlo na jok? 
Mzez

Nič ni bilo samoumevno. Fantastičen uspeh

Borut Pahor 
EPA

 Borut Pahor, nekdanji predsednik republike: "Danes je pomemben in lep dan za Slovenijo. V svoji kratki zgodovini je nocoj drugič dobila mandat za sodelovanje pri usodnih odločitvah sodobnega sveta. Ko smo se konec leta 2021 odločali o kandidaturi, to ni bila lahka odločitev. Čeprav se je zdelo, da je odločitev za Slovenijo v tekmi z Belorusijo samoumevna, nikoli ni bila. Vse do konca. Moje čestitke gredo vsem, ki so sodelovali pri tem uspehu, zlasti v finalu. Spomnim se, ko sem kot predsednik republike lani začel pogovore z državami, je bila v Evropi to precej lahka naloga. Za sogovornike odločitev ni bila težka. Povsem drugače pa je bilo v Afriki ali Aziji. Tam namreč vprašanje ruske agresije na Ukrajino ni tako dominantno kot v Evropi. Izbira med Slovenijo in Belorusijo za te države ni bila avtomatična. Zaradi tega smo spremenili strategijo, poskušali smo se pokazati ne le kot država, ki ne pristaja na agresije in vztraja pri spoštovanju mednarodnega prava, ampak tudi kot država, ki je, čeprav majhna, verodostojen partner vseh držav, tako velikih kot majhnih pri velikih odločitvah. Se pravi glede okolja, migracij, prehranske in energetske varnosti. Letos je bil storjen pomemben korak v tej smeri, da se identiteta Slovenije okrepi, kar je pripomoglo k zares fantastičnemu uspehu."

Več se bo treba posvečati svetu

Ivo Vajgl 
Tit Košir

 Ivo Vajgl, nekdanji zunanji minister in diplomat: "To je vsekakor razveseljiva novica za slovensko zunanjo politiko, diplomacijo in nenazadnje tudi za vse državljane. Naša izvolitev pomeni zadoščenje za miroljubno politiko in privrženost mirnemu reševanju kriz, kot tudi pripravljenost, da sodelujemo v mednarodnem življenju. Ampak za to, da bi opravičili izvolitev, bo v našem zunanjepolitičnem konceptu treba marsikaj spremeniti. Več se bo treba posvečati svetu, kriznim področjem in tistim, ki izgubljajo v svetovni globalizaciji - tako ekonomski kot varnostni. Veliko let smo preživeli kot nek otok samozadostnosti, članstvo v varnostnem svetu nas zdaj obvezuje k aktivnemu spremljanju stvari v svetu in k aktivnemu zavzemanju stališč. To včasih ni enostavno, zahteva tudi nekaj poguma in nekaj izvirnega pristopa. Dobro pa je, da se je izvolitev zgodila, saj bi v razmerah, kakršne danes vladajo v Sloveniji, neizvolitev pomenila novo zaostrovanje in nov izgovor za rušilno politiko na domačem področju."

 

Eno je bila izvolitev, drugo bo izpolnjevanje zavez

Andrej Logar
Andreja Čibron Kodrin

 Andrej Logar, nekdanji veleposlanik RS v OZN: "Če je bilo v celotnem procesu dosti zadreg, tudi notranjepolitično, je to zaslužen uspeh. Izid potrjuje, da so Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in vsi deležniki, ki so sodelovali v pridobivanju podpore, svoje delo dobro opravili. To je res dober rezultat, ki obeta. Eno je bila izvolitev, sedaj pa seveda gre tudi za izpolnjevanje zavez, ki smo jih dali državam, ki smo jih nagovarjali za podporo. Lažje je biti izvoljen, kot je izpeljati ta dveletni mandat. Nacionalni pečat? Slovenija bo vsaj dvakrat predsedovala Varnostnemu svetu, takrat bo lahko na dnevni red postavila prirotete, ozko povezane z zunanjepolitičnimi cilji naše države. To je priložnost za pozicioniranje nekaterih tem, ki so nam blizu in za katere menimo, da so pomembne za mednarodno skupnost. Spomnim se leta 1997, ko smo predsedovali, sem bil v New Yorku in ena od tem je bila zahodni Balkan. Potreben je tehten premislek, kaj bi lahko bile ključne prioritete, ko bomo predsedovali in bomo lahko sami dali temo na dnevni red. Hiša se mora dobro pripraviti za teme, ki so politično občutljive, zahtevne, ampak mislim, da bomo temu kos in zadevo uspešno izpeljali."

Profimedia
Roman Kirn
Robert Balen

 Roman Kirn, nekdanji veleposlanik: "Prepričljiva zmaga slovenske diplomacije v prvem krogu glasovanja, ki bi si jo lahko le želeli, pa nikoli realno pričakovali. Vso priznanje za izjemen rezultat, ki nikakor ni bil samoumeven, gre izjemni aktivnosti ministrice Fajonove in vsem diplomatom doma in v tujini, ki so delali na tem projektu. Slovenska diplomacija je s tem dobila močan, neomadeževan mandat za delo v VS, ki nas lahko dela sproščene, a nas hkrati zavezuje, da v VS delujemo pokončno in  dosledno v skladu z lastnimi vrednotami, ne da bi popuščali vplivom in pritiskom s strani katerekoli druge države. Slednje bo tudi merilo uspešnosti našega delovanja v VS, ki edino lahko pripomore k krepitvi našega zunanjepolitičnega ugleda in prestiža v svetu. Ob takšnem rezultatu glasovanja lahko občutimo tudi olajšanje in zadovoljstvo, saj je dokaz, da nismo bili žrtve geopolitične konfrontacije, niti merjenja moči vplivnih sfer med Vzhodom in Zahodom."

Podpora Belorusiji je domet Rusije

Denis Mancevič
Robert Balen

 Dr. Denis Mancevič, nekdanji diplomat, strateški svetovalec: "Ključne razloge za tako odločno zmago že v prvem krogu bi pripisal trem dejavnikom. Prvič, tudi večina držav razvijajočega sveta je v luči globalnih neravnovesij, ki jih je dodatno pognala vojna v Ukrajini (prehranska varnost), presodila, da je Slovenija bistveno bolj primerna članica VS OZN kot Belorusija, ki aktivno sodeluje v agresorski vojni. Dosežena podpora Belorusiji je tudi domet Rusije v svetovnem kontekstu, ki seveda ni zanemarljiv, ni pa tudi takšen, kot bi si ga Rusija želela. Drugič, Kitajska se ni odločila za mobilizacijo svojega političnega in ekonomskega vpliva v državah tretjega sveta proti Sloveniji kot jasno profilirani kandidatki Zahoda; slednje bi seveda lahko bilo mogoče v luči novo nastajajoče globalne blokovske delitve. In tretjič, je nedvomno tudi zasluga MZZ in slovenske diplomacije, ki je kandidaturo izpeljala profesionalno ter pri tem ni naredila večjih napak ali zdrsov. Izvolitev je lahko odlična priložnost za nov razvojni korak v smeri bolj ambiciozne slovenske zunanje politike, tako z vidika širitve diplomatske mreže kot tudi gospodarske diplomacije in krepitve ugleda v svetu."

Smo relevantna in pomembna članica

Klemen Grošelj 
Robert Balen

 Klemen Grošelj, evropski poslanec (Gibanje Svoboda, Renew): "Gre za enega največjih diplomatskih uspehov Slovenije v geopolitično zelo kompleksnih in zahtevnih okoliščinah, kakršnim v mednarodni skupnosti nismo bili priča vse od nastanka OZN. Gre za res velik uspeh ekipe na MZEZ, slovenske diplomacije in celotne vlade ter vseh, ki so se pri doseganju tega cilja angažirali po svojih najboljših močeh. Pomembno je poudariti, da je Slovenija prepričala veliko večino članic OZN, vključno s tistimi članicami, ki so sicer morda bolj skeptične do evropskih držav, obenem pa je s tem rezultatom tudi dokazala, da jo velika večina mednarodne skupnosti vidi, kot relevantno in pomembno članico mednarodne skupnosti. Samo glasovanje pa je tudi nosi tudi notranjepolitično sporočilo, predvsem v tem, da na račun zunanje politike ni moč več loviti cenenih notranjepolitičnih točk."

Priložnost za okrepitev diplomacije

Ana Bojinović Fenko
Fdv

 Ana Bojinović Fenko, katedra za mednarodne odnose FDV: "Glasba lahko začne igrati, ko vstopiš v klub, ko pridobiš vstopnico. Slovenija je sedaj tukaj, uspelo ji je. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je kampanjo za sedež v varnostnem svetu OZN izpeljalo zelo dobro, taktno, tako kot se državi, kot je Slovenija pritiče, torej s previdnim optimizmom, delovno, brez velikopoteznih napovedi. V trenutnih razmerah v mednarodni skupnosti ni nič samoumevno, to smo primerno upoštevali. Takšen položaj je zelo pomemben iz več vidikov. Najprej menim, da si je za projekt potrebno zastaviti razmeroma malo ciljev, a ti naj bodo konkretni in natančni. V tem vidim priložnost za okrepitev slovenske diplomacije v kadrovskem smislu, v smislu veščin, znanj, infrastrukture in njene mednarodne vpetosti v diplomatska omrežja. Vemo, da se je zadnjih 10 let po diplomaciji predvsem rezalo, morda bo točka obrata in nove rasti. In nazadnje je uspešna kandidatura lahko nova reafirmacija slovenskega ugleda in prepoznavnosti v svetu, z učinki na gospodarstvu, politično težo in ugled sicer. Morda lahko okrepi še zavedanje, da bi močna zunanja politika - nemalokrat ugrabljena v notranjepolitične in strankarske interese - morala biti državotvoren nacionalni interes in projekt."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta