Ob kontroli karantene zdravstveni inšpektorji našli tudi lačne ljudi

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
17.08.2020 06:00

Delo zdravstvenih inšpektorjev se je v zadnjem obdobju zelo spremenilo, dodatne preglavice povzroča spreminjanje zakonodaje. Več kot 90 odstotkov ljudi spoštuje karantenske odločbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Preverjanje spoštovanja karantenskih odločb je tudi zdravstvenim inšpektorjem, ki to delo opravljajo, odprlo nov način nadzora. "Doslej nismo izvajali nadzora po hišah, blokih. Ko pridete v podjetje ali gostinski lokal preverit spoštovanje vseh določb in normativov, ki jih morajo dosegati, je drugače, kot ko človeku potrkate na vrata. Pri tem smo se soočili s številnimi stiskami. Ne le da so nekateri karanteno preživljali v bivanjsko slabših razmerah, kar je zanje pomenilo dodatno težavo, saj so bili vezani izključno na to lokacijo. Naleteli smo tudi na ljudi, ki so bili lačni, ker zaradi karantene niso smeli v trgovino, niso pa imeli nikogar, ki bi jim hrano prinesel," opisuje delo zdravstvenih inšpektorjev, ki zadnji mesec intenzivno preverjajo spoštovanje karantenskih odločb zaradi novega koronavirusa, inšpektorica Andreja Mojškrc. Inšpektorji so se zato povezali s humanitarnimi organizacijami, katerih prostovoljci so ljudem prinesli hrano. Zadnjega pol leta je za zdravstvene inšpektorje - trenutno jih je 84 po vsej državi - zelo intenzivno obdobje, ko so morali svoje redno delo v veliki meri opustiti in se posvetiti nadzoru koronaukrepov, med katere poleg nadzora spoštovanja karantenskih odločb sodijo tudi nadzor gostinskih in drugih lokalov, preverjanje prijav na kar 20 področjih, ki jih pokrivajo, pa tudi preverjanje spoštovanja ukrepov na javnih prireditvah, ki se izvajajo s soglasjem NIJZ.

S kolesom okrog hiše in ...
Inšpektorji so začeli preverjati spoštovanje odločb o karanteni na domačem naslovu, potem ko je vlada odločila, da se bodo odločbe vročale neposredno na meji. Pred tem so jih vročali po splošnem upravnem postopku, kar je lahko pomenilo, da je oseba prevzela odločbo, ko je karantena že potekla. "Mi smo sicer vedeli, komu je bila izdana odločba, nismo pa vedeli, komu je bila vročena. Dokler ni vročena, nismo mogli v kontrolo," pojasnjuje Mojškrčeva. Tudi zato so se takrat lahko odzvali le na prijave kršitev. "Te običajno podajo sosedje ali tisti, ki so vedeli, da bi določena oseba morala biti v karanteni, pa so jo videli na prostem. Včasih pa nas o kršitvi obvestijo uslužbenci na upravnih enotah, kamor si ljudje pridejo urejat določene dokumente in povedo, da so v karanteni," pojasnjuje Mojškrčeva in doda, da se ljudje tudi zaradi medijskega informiranja vse bolj zavedajo, da karantena dejansko pomeni, da ne smejo zapustiti naslova, ki so ga navedli kot prostor, kjer jo bodo preživljali. Odkar odločbe o karanteni vročajo neposredno na mejnih prehodih, so inšpektorji opravili več kot 13.000 nadzorov in v več kot 90 odstotkih ugotovili, da jo ljudje spoštujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta