Novinarji so protestirali, iz Dnevnika pa so kasneje izginile njihove izjave. Urednica je danes kolegom pojasnila ozadje

MAT
08.03.2022 12:38

Pripravljenih izjav novinarjev Saše Krajnca, Marcela Štefančiča in Erike Žnidaršič o dogajanju na RTV Slovenija niso predvajali v televizijskem Dnevniku, ker naj odgovorna urednica ne bi soglašala z vsebino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jadranka Rebernik je navkljub skromni podpori med novinarji sprejela mandat odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija. 
Robert Balen

Potem ko so novinarji RTV Slovenija pred stavbo javnega zavoda glasno opozorili na vse hujše politične pritiske na njihovo delo, so iz prispevka v včerajšnjem televizijskem Dnevniku izginile kritične izjave Saše Krajnca, Marcela Štefančiča in Erike Žnidaršič. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi se to zgodilo po posredovanju odgovorne urednice Jadranke Rebernik.

Novinar informativnega programa je svoje televizijske kolege obvestil, da je po dogovoru z urednico Dnevnika pripravil prispevek s tremi izjavami, ki so bile naknadno izbrisane. Gledalci zaradi uredniškega posega niso videli in slišali izjav Saše Krajnca ("Pričakujemo, da ob morebitnih spremembah programa javne RTV odloča zgolj RTV Slovenija in nikakor na pobudo ali v korist političnih strank in vplivnežev"), Marcela Štefančiča ("Ko gledamo, kaj Putin počne z mediji, ko gledamo kaj z mediji počne Orban, vsi na glas in zgroženi to obsojamo. Zato se zdi še toliko bolj neverjetno, da se leta 2022 to dogaja tudi na nacionalki.") in Erike Žnidaršič ("Podpora oblasti ni novinarstvo, to je propaganda, to sem ne sodi in mi ne bomo dovolili, da bi ta medijska hiša postala sistem, orodje politične propagande neke politične stranke.").

Urednica televizijskega Dnevnika je danes kolegom sporočila, da obžaluje zaplet, do katerega je prišlo v trenutku, ko je odgovorno urednico Jadranko Rebernik obvestila o vsebini prispevka. "Z vsebino ni soglašala in je objavo pogojevala z umikom svojega podpisa pod Dnevnikom," je zapisala urednica. Prenovljeni prispevek je bil v primerjavi z izborom novinarja močno okrnjen. Vseboval je le nevtralno izjavo Saše Krajnca o pričakovanjih, "da se bodo vse politične stranke tudi v prihodnje vzdržale vsakega poskusa vmešavanja delovanja RTV Slovenija, ki je v službi javnosti, ne pa države in ne politike".

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je ob koncu minulega tedna imenoval Jadranko Rebernik za odgovorno urednico informativnega programa. Društvo novinarjev Slovenije je prepričano, da gre za nezakonito imenovanje, saj je kandidatka znotraj uredništva prejela le dobrih 20 odstotkov podpore. Društvo zahteva ugotavljanje odgovornosti generalnega direktorja, zato je pozvalo programski in nadzorni svet, da začneta postopek za razrešitev Whatmougha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.