Novi stari predsednik GZS je Boštjan Gorjup

Jelka Zupanič
21.05.2019 18:51

V dirki na 60 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega ne bo zmeraj sijalo sonce, je napovedal po izvolitvi na čelo GZS tudi za dve prihodnji leti Gorjup skupščini GZS

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med 76 skupščinarji je za ponovno izvolitev Boštjan Gorjup zbral 69 glasov, proti jih je bilo sedem.
Robert Balen

Edini je kandidiral za predsednika Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) tudi v prihodnjih dveh letih in je med 76 skupščinarji zbral za ponovno izvolitev 69 glasov, proti jihmed 76 skupščinarji zbral za ponovno izvolitev 69 glasov, proti jih je bilo sedem je bilo sedem. Stari predsednik Boštjan Gorjup, tudi direktor BSH Hišni aparati iz Nazarij in menedžer leta 2018, je v zbornico združenim podjetnikom danes obljubil, da bo nadaljeval začeto delo. Ta po dveh letih že prinaša rezultate. GZS pa naj bi še naprej socialne partnerje, vladne in druge deležnike v državi prepričevala, da je mogoče tudi s kompromisom v plačnem dogovoru Slovenijo leta 2025 popeljati med države s 50 milijard evrov izvoza in več kot 60 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega, ki naj bi imeli takrat povprečno 2300 evrov bruto plače.

Pametni koraki za največjo razbremenitev

Gorjupu ni bilo treba ponavljati, da imamo od lani, ko je bilo po besedah glavnega ekonomista pri Analitiki GZS Bojana Ivanca v podjetjih dobička "največ v zgodovini", okoli 44 tisoč evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Niti, da smo imeli, ko se je GZS ogrela za visoke cilje, 1600 evrov bruto plače. Gorjup je v nagovoru tik pred volitvami ocenil svoje dvoletno predsedovanje. Čutili smo ga tudi v manjši obdavčitvi poslovnih nagrad, odpustkih pri dohodnini in drugem, koder je zastavila besedo za razbremenitev tudi GZS. "V letošnjem letu nam je uspel naslednji korak, razbremenitev regresa tako za davke kot prispevke do povprečne bruto plače. In tukaj zdaj uvajamo te pametne ukrepe," je ocenil, ko je opisoval še pričakovano nadaljnjo razbremenjevanje nagrade za poslovno uspešnost v letih 2021 in 2022 pa dohodnine in drugega. "Na tak način s pametnimi koraki ustvarjamo prostor. Če številke seštejemo, že danes dobimo v gospodarstvu okoli 300 milijonov evrov," je dejal Gorjup. In dodal, da bi gospodarstvu po grobih ocenah ostalo 700 milijonov do 800 milijonov evrov, če bi izkoristili polni potencial izplačila 13. in 14. plač do teh dovoljenih višin. "To je največja razbremenitev v zgodovini države," je ocenil Gorjup.

Vzel si bo dovolj časa za GZS

Zadovoljen je bil tudi, ker je GZS pod njegovim vodstvom spet hiša s trdnimi temelji, kot si je pred dvema letoma želel. "Zelo sem ponosen, da smo bili dve leti pozitivni," je dejal in se pohvalil z lanskim dobičkom v poslovnih knjigah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta