Novela zakona o trgovini: Že sklicano sejo nepričakovano odpovedali. Levica meni, da je to koalicijski zavlačevalni manever

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
29.06.2020 17:25

Predsednik odbora za gospodarstvo Branislav Rajić iz SMC je presodil, da predlog zakona o trgovini še ni pripravljen za obravnavo v odboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Levici so kritični do nenadne odpovedi seje odbora za gospodarstvo in menijo, da bi ta lahko obravnavo predloga novele zakona, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah, potisnila v jesenske mesece.
Robert Balen

Člani parlamentarnega odbora za gospodarstvo bi morali jutri opraviti drugo obravnavo predloga novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah. A se je predsednik odbora Branislav Rajić iz SMC le dan prej odločil, da že sklicano sejo odpove. "Po našem mnenju je to nevaren presedan, ker je predsednik brez kakršnekoli obrazložitve oziroma izven poslovniških možnosti sejo odpovedal, medtem ko obstajajo vsi pogoji za to, da se seja izvede," je Matej Tašner Vatovec iz Levice komentiral Rajićevo potezo. Državni zbor (DZ) je predlog novele zakona maja v prvem branju sicer potrdil, drugo obravnavo pa bi moral po terminskem načrtu opraviti na julijski seji, po tem, ko bi besedilo dorekel matični odbor. Zdajšnjo odpoved v Levici jemljejo kot teptanje demokratičnih postopkov v DZ. "Menim, da gre za zavlačevalni manever, da bi se to sprejemalo septembra ali oktobra, kar seveda ni na mestu," je dejal Tašner Vatovec in povedal, da so že zahtevali sklic seje kolegija predsednika DZ.
Medtem so nam v SMC pojasnili, da predlog zakona po Rajićevi presoji v drugi obravnavi še ni pripravljen za obravnavo na matičnem delovnem telesu. "Odbor za gospodarstvo glede na številna odprta vsebinska vprašanja in neusklajenost predloga zakona s socialnimi partnerji po oceni predsednika potrebuje dodaten čas za pripravo ustreznih rešitev oziroma amandmajev, ki bodo pripomogli k usklajeni odločitvi," so zapisali. Tašner Vatovec pa na naknadno poslano obrazložitev odgovarja: "S to obrazložitvijo je samo še potrdil, da ta oblast ne potrebuje ne demokratičnih postopkov ne parlamenta, ampak da se lahko samovoljno in enostransko odloča tudi, o čem in kdaj sme odločati državni zbor." Zaprtje trgovin ob nedeljah podpira 87 odstotkov prebivalcev Slovenije, še opozarja Tašner Vatovec, "podpirajo ga sindikati in delavci v trgovini in ne nazadnje so ga podprli ljudje na referendumu, a se je koalicija Janeza Janše kljub temu odločila poskusiti udejanjanje volje ljudstva preprečiti še s kršenjem parlamentarne prakse in demokratičnih postopkov".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta