Nova navodila pediatrom: Odslej ne bodo več testirali vseh otrok na covid-19

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
10.09.2020 12:20

Po opozorilih, da zdravstveni sistem ne bo vzdržal, če bodo vsakega otroka, ki kaže znake prehlada, testirali, pediatri, infektologi in NIJZ dosegli konsenz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slika je simbolna. 
Profimedia

Vrtčevskih otrok in šolarjev, ki obiskujejo prvo triado, pediatri v primeru zamašenega nosu, kašlja, bolečin v grlu, driske in bruhanja ter ob vročini do 38. stopinj Celzija ne bodo več avtomatsko pošiljali na testiranje za covid-19, razen če gre za otroke zdravstvenih delavcev in zaposlenih v domovih za starejše občane ter če so bili pred tem omenjeni otroci v stiku s kom, ki je bil pozitiven na testu. Svetujejo pa staršem otrok s temi znaki, da tri dni ostanejo doma, ​je za Večer po sestanku z infektologi, člani strokovne skupine ministrstva za zdravje, ki jo vodi Bojana Beović, in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje povedal predsednik Združenja pediatrov Denis Baš.
Nasprotno bodo ob znakih respiratornih bolezni testirali vse šolarje od četrtega razreda naprej. Testirani bodo tudi tisti vrtčevski otroci in šolarji prve triade, ki bodo imeli vročino nad 38 stopinj Celzija, kašljajo in imajo glavobol. Takšna so nova navodila pediatrom glede testiranja otrok z respiratornimi boleznimi, ki pa se bodo, tako Baš, prilagajala glede na epidemiološko sliko. Dosežen konsenz je Baš označil za velik napredek, saj so doslej pediatri pošiljali na testiranje vse otroke z respiratornimi boleznimi, kar je močno obremenjevalo sistem, zato so opozarjali, da jeseni, ko bo omenjeni bolezni več, sistem ne bo zmogel vseh testiranj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta