Nova KBM že obvestila informacijsko pooblaščenko o napaki

Aleš Kocjan
01.02.2019 08:49

Mariborska banka je včeraj pošiljala svojim strankam, ki preko njene borzne hiše trgujejo z vrednostnimi papirji, podatke drugih strank o stanju vrednostnih papirjev na zadnji dan minulega leta. Gre za kršitev temeljnih načel evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov in razkritje bančne tajnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po prvih preverjanjih je jasno, da gre za napako širših razsežnosti in da so morali sinoči v NKBM utripati vsi alarmi.
Saso Bizjak

Nemalo strank Nove KBM, ki imajo pri tej banki odprte trgovalne račune za trgovanje z vrednostnimi papirji, je včeraj zvečer doživelo šok, ko so jih v večernih urah bodisi poklicali uslužbenci banke ali pa so dobili po elektronski pošti njihovo opravičilo. Banka je namreč številnim strankam posredovala napačen letni izpis stanja z vrednostnimi papirji na zadnji dan minulega leta oziroma podatke tretjih oseb, ki so prav tako stranke NKBM in trgujejo preko njihove posredniške borzne hiše z vrednostnimi papirji. Gre za 193 strank, so nam sporočili z banke in dodali, da ima banka več kot 18.000 strank s trgovalni računi. "Vse stranke smo včeraj tudi poklicali. Tehnična težava je odpravljena, sredstva strank so varna," nam je sporočil Jure Bračko, na Novi KBM zadolžen za komuniciranje z javnostmi.

Mojca Prelesnik: "Pri zaznavi kršitve varnosti osebnih podatkov je za upravljavca najpomembneje to, da takoj sprejme ukrepe za odpravo kršitev ter ublažitev morebitnih škodljivih učinkov."
Tit Kos_ir
Nataša Pirc Musar: "Nekaj je banka že storila prav s tem, da je obvestila vse posameznike, katerih podakti so bili prizadeti oziroma zlorabljeni."
Ana Gregorič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta