Neplačani in izkoriščani študenti arhitekture

Kristina Božič
19.03.2019 18:55

Fakulteta za arhitekturo vztraja pri interni naravi osnutkov dokumentov, s katerimi naj bi preprečili izkoriščanje dela študentov in konflikt interesov profesorjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Študentje in študentke arhitekture ter sindikalistke in sindikalisti opozarjajo na neplačano in podplačano delo študentov - tudi v birojih profesorjev.
Igor Napast

Po pismu o izkoriščevalskih pogojih dela, v katere so študenti arhitekture priseljeni v renomiranih arhitekturnih birojih profesorjev, je ljubljanska univerza še isti mesec - januarja - sklicala sestanek. Rektor Igor Papič, dekana arhitekturne fakultete Matej Blenkuš in predstavnici študentskega sveta fakultete ter ljubljanske univerze so se strinjali, da je "treba poklicno in pedagoško sodelovanje med študenti in pedagogi v bodoče obvarovati pred možnimi nepravilnostmi". Rektor se je pogovoril s profesorji, ki imajo projektantska podjetja, pravijo na univerzi. Takih profesorjev naj bi bilo na arhitekturni fakulteti dvaindvajset, pojasnjuje dekan. Rektor se je ob tem zavzel za sistemsko ureditev, ki bi preprečila "anomalije", sklenili pa so, naj fakulteta sprejme etična pravila o vsebini, vrednosti in načinu prakse študentov ter pravilnik o sklepanju tripartitnih dogovorov med biroji, fakulteto in študenti z varovalkami, da ne bi prihajalo do konflikta interesov.

Interno sprejemanje javnih dokumentov

Dokumenti do danes niso bili sprejeti, na seji senata fakultete za arhitekturo prejšnji torek pa je bilo predstavnikom sindikalnih organizacij preprečeno, da bi predstavili pripombe na predloge dokumentov. Dekan je pojasnil, da so člani senata tudi predstavniki študentov, na sejah pa lahko razpravljajo "zgolj člani, izjemoma pa vabljeni, a na izrecno vabilo dekana, ki seje vodi".

Tea Jarc iz Sindikata Mladi plus opozarja na problematično dvojno vlogo nekaterih profesorjev na ljubljanski arhitekturni fakulteti, ki so delodajalci in naročniki dela študentov, a naj bi jih tudi izobraževali in jih ocenjujejo.
Robert Balen

Interesi in konflikti na polju javnega izobraževanja

Sedanja študentka tako opisuje željo, da bi delala v najboljših birojih: "A ko si seznanjen z realnimi razmerami in pogoji, pod katerimi so te pripravljeni sprejeti, se zalomi. Vprašaš se, ali sploh obstajajo dostojne oblike dela v arhitekturi, če jih v najboljših birojih ni. Predvsem se zalomi, ko ugotoviš, da se kot študent iz socialno šibkejšega okolja ne moreš 'iti arhitekture'," piše, da priznani biroji za razliko od manjših izkoriščajo prav svoj sloves za neplačevanje ali podplačevanje delavk in delavcev v arhitekturi. Opozori tudi, da sistem javnih naročil postaja gojišče za tiste, ki "zaradi študentske delovne sile ali neskončnega tima prekarcev" lahko zmagajo v tekmi za najcenejše usluge.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta