Nemški časnik FAZ: Janša precej z lahkoto določenim novinarjem očita, da so lažnivci

STA, M.R.
11.03.2021 08:11
Nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) v luči sredine razprave o položaju medijev v Sloveniji v Evropskem parlamentu v članku na svoji spletni strani piše o tem, kako svobodni so mediji pod slovenskim premierjem Janezom Janšo. Med drugim govori o sporu med premierjem in STA ter o tem, da so mediji v Sloveniji pretežno levo-liberalni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša
Robert Balen

"Janez Janša je v klinču z nekaterimi domačimi mediji že vse, od kar je pred dobrim letom znova zasedel premierski položaj. Na svojem najbolj priljubljenem mediju 'Maršal Twito' precej z lahkoto določenim novinarjem očita, da so lažnivci," v sredinem članku pišeta bruseljski in dunajski dopisnik nemškega časnika, ki povzemata razpravo v Evropskem parlamentu.

Pri tem omenjata, da trenutno najbolj razburja premierjev spopad s Slovensko tiskovno agencijo, od katere vlada zahteva podatke o zaposlenih in naročnikih. "Ker se STA temu upira, je urad za komuniciranje ustavil financiranje, vendar pa tiskovna agencija nadaljuje svoje delo," še navaja FAZ. Zdaj Janša od direktorja STA zahteva, da ta odgovarja za svoja nezakonita dejanja, pri čemer po navedbah časnika ni znano, za kaj konkretno gre.

Dodaja, da tudi kritiki ne skoparijo z očitki na račun vodje krščanskodemokratske SDS. "Spopad z Janšo, ki je že več kot 30 let markantna osebnost v slovenski politiki in že tretjič predsednik vlade, sega daleč nazaj," poudarja.

Dopisnika iz Bruslja in Dunaja pišeta še, da Janšo velikokrat primerjajo z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, s katerim ima tudi dejansko tesno politično partnerstvo.

Medijska krajina v Sloveniji je sicer po njuni oceni "pretežno levo-liberalna, kljub temu da obstajajo nekateri Janši naklonjeni mediji", ki se financirajo tudi z denarjem iz Madžarske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta