Bruselj skrbijo napadi na novinarje v Sloveniji, na razpravi ni bilo Janše, Simonitija in Svetine

Darja Kocbek
05.03.2021 18:30
Predstavnik Evropske komisije Emmanuel Crabit je na razpravi o položaju medijev v Sloveniji v organizaciji Evropskega parlamenta izrazil skrb zaradi napadov na novinarje v Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vabljena premier Janez Janša in minister Vasko Simoniti sta sporočila, da njuna udeležba v Bruslju logistično ni mogoča, in predlagala pogovor 26. marca. 
Nebojša Tejić/STA

Razpravo o položaju medijev v Sloveniji so danes pripravili v skupini Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG). Ta skupina deluje v okviru parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe). Vabljena sta bila tudi predsednik vlade Janez Janša in minister za kulturo Vasko Simoniti, a sta sporočila, da njuna udeležba v Bruslju logistično ni mogoča, in predlagala pogovor 26. marca. Takrat je udeležbo napovedal tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je bil prav tako vabljen na današnjo razpravo.

Emmanuel Crabit, direktor na generalnem direktoratu Evropske komisije za pravosodje in potrošnike, je v prvem delu razprave izrazil skrb zaradi napadov na novinarje v Sloveniji, izpostavil je, da vidi možnosti za izboljšanje transparentnosti lastništva medijev. Ni pa mogoče preprosto trditi, da so razmere v eni državi enake kot v drugi, ker je treba upoštevati lokalne razmere, pa je odgovoril na primerjave poslancev, da Slovenija gre po poti Madžarske. Goran Forbici, direktor krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS, je opozoril na omejevanje pravice do protesta, saj deset ljudi lahko gre skupaj nakupovat, ne smejo pa protestirati proti vladi.

Petra Lesjak Tušek, predsednica Društva novinarjev Slovenije, je v drugem delu razprave opozorila, da osebni brezsramni in brezobzirni obračuni vse bolj krojijo današnjo medijsko politiko, ker so tudi učinkovita diskreditacijska metoda. "Vlada želi še pred predsedovanjem, pomembno evropsko vlogo, ki je pred državo Slovenijo, finančno zlomiti Slovensko tiskovno agencijo, enega od temeljev javnega servisa, ter pokopati verodostojno in profesionalno novinarstvo – da bi v svetu prikazala lepšo, četudi izkrivljeno sliko," je pojasnila.

Dr. Marko Milosavljević, profesor novinarstva in medijskih politik na Fakulteti za družbene vede, je pojasnil, da spremembe medijske zakonodaje, ki so jih lani pripravili na ministrstvu za kulturo, niso rešitev sedanjih razmer. Lenart J. Kučić, preiskovalni novinar portala Pod črto, je predstavil raziskavo, ki je pokazala, da zlasti občinske medije župani uporabljajo za svojo propagando, opozoril je na pritiske lastnikov zasebnih medijev na novinarje, ki želijo razkrivati njihove sporne posle na drugih področjih (recimo v gradbeništvu).

Današnja razprava, ki jo je bilo mogoče spremljati prek spleta, je bila po poročanju STA uvod v razpravo o svobodi medijev v Sloveniji, ki bo prihodnjo sredo na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta