Nekdanji voditelj Odmevov Luka Svetina zapušča javno televizijo. Kaj je povedal ob odhodu?

L. M., B. P.
22.02.2024 10:49

Novinar in televizijski voditelj Luka Svetina zapušča informativni program Televizije Slovenija. Kje bo nadaljeval kariero, ne razkriva. Neuradno naj bi z nacionalke prestopil na Planet TV k Urošu Urbaniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj odhaja Luka Svetina?
Adrijan Pregelj/RTV Slovenija

"Drži, direktorico televizije sem prosil za sporazumen razhod s prvim marcem in s tem se je strinjala," je informacije, da zapušča informativni program Televizije Slovenija (TVS), potrdil novinar in nekdanji voditelj Odmevov Luka Svetina. Kot je pojasnil, se je za odhod z nacionalke odločil zaradi novih izzivov. Na vprašanje, ali držijo navedbe, da prestopa na Planet TV, kjer informativni program kot odgovorni urednik vodi Uroš Urbanija, je Svetina odgovoril, da tega ne more komentirati. A kot je mogoče slišati na hodnikih na Kolodvorski, se bo Svetina očitno že v kratkem pridružil ekipi Planet TV. Na omenjeni komercialni televiziji navedb o prestopu Svetine ne komentirajo.

Svetina: Z nobene strani ni nobenih zamer

Svetina je svojo kariero začel na Sportklubu in Novi24TV, na nacionalko pa je prestopil z medija Domovina, s katerim še vedno sodeluje. Ekipi informativnega programa TVS se je pridružil, ko je mesto direktorja televizije zasedal Urbanija, njegov prihod na javno televizijo pa so spremljale polemike, ker se je kot novinar in voditelj v preteklosti kalil na Novi24TV, mediju blizu stranke SDS. Svetina je na javni televiziji tudi hitro napredoval na mesto voditelja informativne oddaje Odmevi. Od voditeljskega stolčka se je poslovil konec lanskega septembra, ko je vodenje informativnega programa na nacionalki prevzela Polona Fijavž.

"Z nobene strani ni nobenih zamer. Ne odhajam zato, ker bi na TVS trpel, ampak zaradi novih izzivov. Mogoče tukaj nisem delal stvari, ki bi me toliko veselile, zdi se mi, da sem mogoče celo malo stagniral. Ampak prišli so novi izzivi in rekel sem, okej grem. Mogoče je tudi v tako velikem kolektivu, kot je RTV Slovenija, težje najti lastno identiteto oziroma morda sam lažje funkcioniram znotraj manjših kolektivov," je poudaril Svetina.

Nahtigal z RTV Slovenija na Domovino

Poleg nekdanjega voditelja Odmevov je informativni program TVS pred kratkim zapustil tudi nekdanji urednik notranjepolitične redakcije Martin Nahtigal, ki je bil v prejšnji vladi pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše pol leta vodja kabineta ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu Helene Jaklitsch. Nahtigal je nedavno postal odgovorni urednik spletnega portala Domovina, na tem mestu je nasledil Roka Čakša.

Ksenija Horvat v intervjuju za Večer
Robert Balen

"Gre za kader, ki so mu bili v času prejšnjega vodstva dodeljeni višji plačni razredi," je ob odhodu dveh novinarjev med drugim slišati na Kolodvorski. Ker sta bila Luka Svetina in Valentina Plaskan najprej pogodbena sodelavca, jima je vodstvo po odločitvi inšpekcije v skladu z delom, ki sta ga opravljala, ponudilo pogodbi o zaposlitvi za delovni mesti voditeljev osrednjih informativnih oddaj, ki sta ju potem tudi sprejela. Nahtigal naj bi bil po naših informacijah uvrščen v 45. plačni razred.

O zapuščini Uroša Urbanije in o kadru, ki je na javno televizijo prišel v sklopu projekta Panorama, ko je javni zavod vodil Andrej Grah Whatmough, je za Večer spregovorila tudi Ksenija Horvat. Intervju z direktorico javne televizije boste lahko prebrali v tokratni Večerovi prilogi V soboto. Vabljeni k branju!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta