Ne glede na preklic epidemije so še vedno v veljavi vsi zaščitni ukrepi, ki niso bili preklicani

STA, M.R.
15.05.2020 12:55

Zaščitni ukrepi bodo sproščeni, ko bomo lahko zanesljivo trdili, da ni več možno pričakovati prenosa virusa, je danes poudarila v. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

Četrtkova odločitev vlade o preklicu epidemije je namreč sprožila številna vprašanja o veljavnosti ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Kerstin Petričeva je na dopoldanski novinarski konferenci pojasnila, da vsi zaščitni ukrepi veljajo do preklica in prebivalce pozvala k upoštevanju priporočil za socialno distanco, uporabo mask in higieno kašlja.

V. d. generalnega direktorja direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič
Robert Balen

Vlada se bo morala odzvati

Podobno je izpostavil tudi vladni govorec Jelko Kacin. "Če se pojavi nov izbruh v slovenski okolici ali večje žarišče v Sloveniji, lahko vlada v realnem času spet zaostri ukrepe," je poudaril. Če se bo pokazalo, da je v kaki državi stanje epidemiološke slike tako slabo, da bi to zahtevalo posebno ukrepanje, se bo vlada s tem soočila, je zagotovil.
Ukrepi, kot pravi Kacin, ne smejo biti diskriminatorni do katerekoli članice EU. Ob tem je pojasnil, da se ob vstopu v državo odloča na individualni ravni in se osebi vstop v Slovenijo lahko zavrne, če ima potrjeno okužbo ali če kaže bolezenske znake covida-19.
Dodal je, da si želijo biti tako usposobljeni in operativni, da bodo lahko konkretne individualne grožnje in sume reševali v realnem času ter omogočili koliko toliko normalen promet in prehajanje notranjih meja EU.
Ta vikend bo po Kacinovih besedah prehodno obdobje, ko "moramo odgovoriti, kakšen bo ustrezen operativen način" prehajanja meje. "Videli bomo, kakšna gneča se lahko pojavi ta vikend na mejnih prehodih s Hrvaško, kako se bo epidemiološka slika slabšala v naslednjih dneh, predvsem pa bomo videli, koliko ljudi se bo vrnilo že v nedeljo zvečer," je sklenil vladni govorec.

Bo prišel tudi drugi val?

Logarjeva je glede smiselnosti odprave karantene za vse državljane EU dejala, da je težko primerjati stanje v vseh državah. "V Italiji in Španiji je večja pojavnost okužb kot pri nas, tudi na Poljskem, Slovaškem, v Avstriji jih je malo. Reči, da je vsa EU na istem, je preveč poenostavljeno," je pojasnila.
Ali bo prišlo do drugega vala epidemije ali ne, je po besedah infektologinje težko napovedovati. "Je pa dejstvo, da je malo epidemij v zgodovini potekalo v enem valu. Najbolj znana je španska gripa z bistveno večjim drugim valom. Upam, da tega sedaj ne bo," je dejala.
Če pa bo do drugega vala prišlo, je omenila tri scenarije. Rožnat je ta, da bi se nizko število okužb nadaljevalo, kar bi omogočalo razmeroma normalno delovanje družbe in zdravstva. Črni je ta, da bi število novih okužb spet strmo naraslo, kar bi pomenilo, da bi bilo treba na hitro spet sprejeti vse ukrepe. Siv pa je nekje vmes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta