V šole in vrtce se vrača polovica otrok: V vrtcih ne bodo v enakih skupinah kot pred epidemijo

M.R.
15.05.2020 11:32

V ponedeljek se bodo spet odprli vrtci in šole, a ne za vse. V vrtce se bo vrnila približno polovica vseh otrok, v šole pa tretjina, saj so glede na ocene šole sposobne izpeljati tak proces s približno polovico svojih učencev. Teden dni pozneje se bodo v šolske klopi vrnili še devetošolci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Kustec
Robert Balen

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je povedala, da se s ponedeljkom spet odpirajo vsi vrtci v državi, osnovne šole za učence od prvega do tretjega razreda, osnovne šole s prilagojenim programom, srednje šole za dijake zaključnih letnike in za posameznike, ki bodo v šolskem letu 2019/20 opravljali maturo ali zaključni izpit. Ter tudi za dijake od prvega do tretjega letnika, ki jim šola organizira dodatno učno pomoč ali pridobivanje praktičnega znanja in veščin. V ponedeljek 25. maja se lahko zopet odprejo vrata osnovnih šol tudi za učence devetih razredov. Teh je 17.806.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1261217268748423171{/twitter}
V vrtce se bo vrnila približno polovica vseh otrok, je povedala ministrica, pri tem pa navedla, da gre za podatek, ki so ga pridobili od ravnateljev vrtcev. Otroci v vrtcih ne bodo v enakih skupinah kot pred epidemijo.
Tudi v šole se vrača približno polovica vseh učencev. Zato bo učni proces za učence od četrtega do osmega razreda še naprej potekal od doma, poudarja ministrica. "Ta trenutek je način, kakršnega bomo aktivirali v ponedeljek, najbolj varen," je povedala. Glede na ocene so šole večinoma zmožne izpeljati tak proces s približno polovico svojih učencev, je napovedala Kustečeva.
"Če se bo vmes izkazalo, da je mogoče tudi z varnostnega in zaščitnega vidika ukrepe še omiliti, pa mi verjemite, da bom prva, ki bom najbolj vesela, če bodo lahko vsi otroci prišli nazaj v šole," je dodala.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1261221520417984518{/twitter}

Odpiranje tudi glasbenih šol, dijaških in študentskih domov

Od ponedeljka dalje se lahko spet odpirajo tudi glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole. Odpirajo se tudi vrata univerz in visokošolskih zavodov ter študentski in dijaški domovi za dijake, ki se vračajo v šolske klopi, za dijake, ki jim je zaradi zdajšnjih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, za mladoletnike v dijaških domovih brez spremstva s statusom prosila mednarodne zaščite oz. s priznano mednarodno zaščito ter za študente, ki prebivajo v dijaških domovih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta