Nacionalna varnost: Dopolniti državni načrt za epidemijo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
04.05.2020 20:55

Na današnji seji Sveta za nacionalno varnost (SNAV), ki jo je sklical premier Janša, o popravkih državnega načrta za epidemijo ranga covid-19 in tudi o tehnologiji 5G

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin meni, da v državnem načrtu manjkajo izvedbeni akti, odloki, navodila in usmeritve ter ocena potrebne zaščitne opreme za celotno državo.
Robert Balen

"Na SNAV sem predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh, sprejet leta 2016," je sporočil obrambni minister Matej Tonin in še dodal, da v načrtu manjkajo izvedbeni akti, odloki, navodila in usmeritve ter ocena potrebne zaščitne opreme za celotno državo. "Vlada bo to popravila in dopolnila načrt," je zapisal. Tudi z Urada za komuniciranje (Ukom) so sporočili, da bo vlada pozvala vse resorje, naj pripravijo predloge, kaj je treba storiti, da se pripravi državni načrt do sredine junija, ko ga bo treba sprejeti in pripraviti na morebitno realizacijo. Da državni načrt potrebujemo, soglaša prvak opozicijske LMŠ in nekdanji premier Marjan Šarec: "Dejstvo pa je, da nikoli ne bo takega načrta, ki bi zaobjel vse možne situacije."
Poleg tega so obravnavali še oceno tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. "Vlada RS želi vzpostaviti enotne kriterije za državne institucije na področju kibernetske varnosti, saj so ti trenutno precej razpršeni in nedorečeni. Ključna ministrstva bodo morala z vidika kibernetske zaščite pripraviti načrte za delovanje v morebitnih kriznih razmerah zaradi kibernetskih napadov," so sporočili z Ukoma.
Da je premier to točko uvrstil na razpravo, je sicer mnoge presenetilo. Kot smo izvedeli neuradno preko virov blizu kitajskega veleposlaništva, bi lahko razlog tičal v ameriškem lobiranju proti kitajski tehnologiji. Ker je prejšnji teden potekal pogovor med ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom in zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, smo vprašali, ali sta v pogovoru naslovila vprašanje nevarnosti, ki da jo potencialno prinaša prodor tehnologije 5G v Evropo in tudi v Slovenijo, a so na ministrstvu za zunanje zadeve to zanikali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta