Načela, podprta z dejanji: na občini Ptuj bodo čistilke zaposlili

Kristina Božič
03.04.2019 15:31

Na velenjski občini naj bi aprila sklenili novo letno pogodbo za vsakodnevno čiščenje prostorov občine, na Ptuju pa so se odločili, da bodo dostojanstvo delavcev in spoštovanje delavskih pravic postavili na prvo mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavko Podbrežnik

Na odločitev ravnateljice Helene Ocvirk, da bodo na osnovni šoli Olge Meglič čistilke, ki so desetletja čistile prostore šole, "prenesli" na zunanjega izvajalca, se je odzvala tudi županja občine Ptuj Nuška Gajšek. Odločitve ravnateljev in ravnateljic osnovnih šol so avtonomne in šole so sofinancirane s strani ministrstva za izobraževanje. So pa z aprilom in uresničevanjem novega proračuna na ptujski občini začeli s postopki zaposlitve treh čistilk, ki so jih do sedaj najemali. "Zaposlitev naj bi se začela s prvim majem," nam je pojasnila na lanskih volitvah na novo izvoljena županja, da so tudi v ptujskem vrtcu čistilke zaposlene.

"Ljudje niso predmeti, ki se jih izposoja. Če rabiš celega človeka ga zaposliš," pravi županja Ptuja, Nuška Gajšek. 
Igor Napast

Četrt stoletja dela na občini prek zunanjih izvajalcev

Na velenjski občini so pred tedni objavili letni razpis za izvajalca storitev čiščenja. Pojasnjujejo, da gre za prakso, ki se je uveljavila kmalu po osamosvojitvi, 31. maja 1992. "Maja 1992 je bilo prenešenih pet čistilk na zunanjega izvajalca," odgovarjajo, da so se tedaj zavezali, da bo velenjska občina "za prenesene čistilke poskrbela vse do njihove upokojitve". Danes zahtevajo "prenos oziroma prevzem" za tri delavke, ki že vseskozi čistijo prostore občine. Lani 20. aprila so sklenili za čiščenje letno pogodbo v višini 121.969 evrov s podjetjem Aktiva Čiščenje. Mesečnih 10.164 evrov predvideva, da poleg urnih zahtev za čiščenje določenih manjših objektov in površin Aktiva zagotoviti štiri delavke, ki čistijo polni delovni čas prostore upravne stavbe občine, ena delavka pa v polovičnem delovniku dnevno očisti prostore medobčinske inšpekcije, redarstva in varstva okolja ter vili Rožle in Bianco.

Na občini Velenje, ki jo od leta 2010 vodi Bojan Kontič, pravijo, da so čistilke 'prenesli' na zunanje izvajalce že leta 1992, a so obljubili, da bodo zanje 'poskrbeli' do upokojitve. 
Janko Rath

Stvar velikosti ali prioritet?

V Skupnosti občin Slovenije pregleda o outsourcingu po občinah nimajo. Generalna sekretarka Jasmina Vidmar pravi, da glede na informacije predvidevajo, "da na lokalnem nivoju do prenosa kadrov, ki so bili zaposleni na občini, na zunanje izvajalce prihaja redkeje". Zato tudi ocenjujejo, da ni razloga za podoben poziv, kot ga je naslovilo ministrstvo za izobraževanje na vse osnovne šole in izobraževalne institucije po državi, naj neposredno zaposlijo delavke in delavce, ki redno delajo v izobraževalnih ustanovah prek zunanjih izvajalcev. "Vprašanje najemanja zunanjih izvajalcev za podporne storitve v občinah je zagotovo kompleksno vprašanje," dodajajo, da so odločitve lahko odvisne od velikosti občine, saj bi lahko bil v malih občinah obseg dela premajhen za polno zaposlitev, od števila javnih zavodov, pa tudi od odločitev o porabi javnega denarja. "V preteklih letih se je pojavila tendenca k vitki državi in tudi k vitkim občinam. Te so in še vedno prejemajo premalo sredstev glede na vse naloge in obveznosti," opozarjajo.

V občini Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković, pravijo, da je velikost občinske uprave tolikšna, da si drugačne organizacije dela kot je najemanje zunanjih izvajalcev ne morejo zamisliti. 
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta