Nabava zaščitne opreme: Počivalšek proti Galetu

Uroš Esih Uroš Esih
29.04.2020 21:00

Preden je vlada danes zvečer obravnavala poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije, je za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška tarča postal žvižgač

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Tudi Ivan Gale je pošiljal na medresorsko skupino sporočila, da naj se določeni postopki pospešijo. Pa mu ne moremo očitati, da je lobiral," dogajanje komentira Matej Tonin. 
Robert Balen

Po razkritju domnevne korupcije in nepotizma pri nabavi zaščitne opreme, kot je razkril žvižgač Ivan Gale, sicer namestnik direktorja državnih blagovnih rezerv, je danes zvečer vlada obravnavala poročilo o zalogah in naročilih osebne zaščitne opreme ob razglasitvi epidemije, ki ga je zahteval predsednik vlade Janez Janša. V poročilu, ki do konca redakcije še ni bilo javno objavljeno, so združena poročila pristojnih ministrstev in njihovih organov, vlada ga bo poslala v obravnavo državni zbor, poleg tega pa tudi organom pregona.
Tonin vzel Galeta v bran
​Ker v vladnem poročilu ni pričakovati kritične obravnave postopkov nabave in ugotavljanje odgovornosti za morebitne napake ali morebitno korupcijo, je bil danes poveden verbalni dvoboj med gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in Galetom, ki je s svojim pričanjem politično najbolj obremenil Počivalška. Ta trdi, da je Gale med 16. in 23. marcem v imenu državnih blagovnih rezerv podpisal večino od 21 pogodb brez soglasja ministrstva in da so med temi pogodbami tudi podjetja, ki so za posel z maskami dobila predplačilo. Predvsem pa je ključno, da Gale pojasni podpis pod vsaj tri pogodbe. "Tukaj so dokumenti o vplivanju na medresorsko delovno skupino, da se izbere eno konkretno podjetje," trdi Počivalšek.
Gre za pogodbe s podjetji SLA marketing v višini 1,8 milijona evrov, MD Global v višini 9,9 milijona evrov in OECO v višini 3,6 milijona evrov. Na Počivalškove trditve se je oglasil Gale, ki pravi, da je bil podpisnik zgolj petih pogodb, vse so bile podpisane 20. marca. In prav za vse pogodbe naj bi bil pridobil soglasje gospodarskega ministrstva. O nepravilnostih in pritiskih na državne blagovne rezerve je Gale želel obvestiti predsednika vlade Janšo, a do srečanja ni prišlo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta