Na politično sceno stopa LIDE: Zorčič prvi član tričlanskega predsedstva. Bo drugi Robert Golob?

Timotej Milanov
12.01.2022 18:20

V novi liberalni stranki se zavzemajo za krepitev srednjega razreda in močno gospodarstvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Igor Zorčič 

Lide

Na ustanovnem kongresu, ki je bil zaprt za javnost, so danes ustanovili politično stranko LIDE – Liberalni demokrati, ki jo bo zaenkrat vodil predsednik državnega zbora Igor Zorčič. "Danes v Sloveniji živimo v popolnoma razdvojenem političnem ozračju, kar kaže, da glavni politični protagonisti, pa naj bodo v vladi ali opoziciji, ne znajo stopiti iz začaranega kroga medsebojnih obtožb, žaljivk in groženj, ki se nemalokrat razrešujejo tudi na sodiščih,"je prisotnim na ustanovnem kongresu povedal Zorčič, ki je bil izvoljen za prvega člana tričlanskega predsedstva stranke. Največjo odgovornost za to po njegovem mnenju nosi vladajoča koalicija: "Ukvarjajo se z razgradnjo neodvisnih medijev, policije, tožilstva in pravosodja. Ne spoštujejo zakonov, sprejetih v državnem zboru, po twitterju obračunavajo z državljani in tujimi državniki ter delajo škodo Sloveniji." Na drugi strani, pravi Zorčič, tudi opozicija ne ponuja zadovoljive alternative. "Zgolj nasprotovanje predsedniku vlade ali njegovi stranki, žuganje, s kom vse se posamezne stranke opozicije ne bodo pogovarjale, in opisovanje trenutnega stanja s težkimi besedami ni dovolj. To ni nič. To je lahko kritika, ni pa vizija."

Igor Zorčič (foto: Lide)
Lide

Ustanovni člani LIDE so se med drugim zavzeli za krepitev srednjega razreda, ki po njihovem mnenju izginja, in zaščito najbolj ranljivih državljanov. Zavzeli so se tudi za močno gospodarstvo. Pri ključnih zavezah za, kot so zapisali, normalizacijo Slovenije, so med drugim navedli spremembo volilnega sistema, s katero se bo povečal vpliv volivcev na izvolitev funkcionarjev na lokalni in državni ravni, krepitev javnega zdravstva, zaustavitev zadolževanja države na račun politično všečnih ukrepov. V LIDE si bodo prizadevali za zunanjo politiko, ki bo zavezana temeljnim vrednotam EU in močni Evropski uniji: "Slovenija bo del jedrnih držav EU." Na področju trga dela se zavzemajo, da se bodo lahko tisti, ki bodo to želeli in zmogli, tudi po upokojitvi nadaljevali z opravljanjem svojega dela. "Dela po upokojitvi ne bomo omejevali. Prepričani smo namreč, da mora trg dela delovati brez ovir za mlade, starejše in tiste, ki so zaposleni s skrajšanim delovnim časom."

Na ustanovnem zboru so potrdili statut in program stranke ter izvolili člane sveta stranke. Med ustanovnimi člani stranke je več znanih imen, med njimi predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, ljubljanska odvetnica Andrejka Ribnikar in direktorica Legebitre Lana Gobec, ki so postali tudi člani sveta stranke, kamor so bili izvoljeni še Štefan Skalar, Ivan Backovič, Eva Omerza, Marko Veselič, Stanko Tomše, Aleksander Pahor in David Dremelj. Med ustanovitelji stranke LIDE je tudi nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot pojasnjujejo v stranki, so želeli z izvolitvijo zgolj enega od treh članov predsedstva v javnost poslati sporočilo, da si prizadevajo za povezovanje liberalnega političnega prostora in da so odprti za sodelovanje z morebitnimi partnerji. Pri tem je bilo doslej v javnosti največ ugibanja, ali se bo Zorčičevi stranki pridružil tudi nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob, ki se je vnovič politično aktiviral, potem ko ni dobil zelene luči lastnikov za nadaljnje vodenje tega podjetja.      

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.