Na Mariborskem Pohorju smučišče spet obratuje. Negativen test smučarji pokažejo na blagajni.

Danes so na Mariborskem Pohorju in na Kopah ponovno zagnali žičniške naprave. Gneče zaenkrat ni. Ob nakupu karte je treba pokazati negativni test na koronavirus, vendar hitrih testov trenutno ne opravljajo nikjer v Mariboru. Velika večina na Kopah je imela s sabo negativen test, nekateri so prišli tudi brez.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Še pred prazniki, ko so smučišča obratovala, je bila na gondolo treba čakati v koloni. Danes, ko se je po desetih dneh mariborsko smučišče ponovno odprlo, gneče ni bilo. "Ravno sem prodala prvo karto," je nekaj po deveti uri povedala receptorka, ki mora vsakemu smučarju ob nakupu karte pogledati tudi test na koronavirus. Ta mora biti negativen in ne sme biti starejši od 24 ur. 

"Zelo sem vesel, da se je smučišče spet odprlo. Če bi vedel, da bodo smučišča čez praznike zaprta, bi šel že prej. Test pa, če ga že moram imeti, ga pač pokažem. K sreči delam v domu za starejše in sem se lahko testiral tam. Hitrih testov trenutno namreč ne opravljajo nikjer," je povedal smučar. 

"Vsak smučar mora poskrbeti, da ima negativni test"

Kot smo že poročali včeraj, bodo po vseh občinah po Sloveniji hitre teste začeli izvajati v začetku prihodnjega tedna. V Mariboru bodo prejeli 12.900 hitrih testov. Na vprašanje, ali bodo testirali tudi na smučišču pa je pomočnik direktorja zdravstvenega doma Maribor Aleksander Jus odgovoril, da obvestila o tem za zdaj niso prejeli. "To je velik logistični zalogaj. Večja smučišča imajo tudi več vstopov na smučišče. Kako jih kontrolirati? Kaj bo s tistimi, ki imajo letne karte? Veliko je vprašanj," je pojasnil Jus.

Tisti z letnimi kartami gredo mimo blagajne in zato ne rabijo pokazati negativnega testa. Blagajničarka je potrdila, da preverjajo le tiste, ki se ustavijo na blagajni in karte kupijo. "Na testiranju sem bil pred novim letom. Test je nekoliko starejši kot 24 ur, a zdaj ga sploh ni možno opraviti," je povedal smučar, ki se je z letno karto odpravil proti gondoli.

Iz podjetju Marprom so odgovorili, da je negativen test pogoj za vse. "Vsak smučar, ne glede na to, katero vozovnico ima, mora poskrbeti, da ima s seboj negativni test," so zapisali. "V odloku piše, da morajo smučarji predložiti negativni test. Ali ga dejansko imajo, lahko preverjamo predvsem na blagajnah. Drugod pa, glede na to, da ima smučišče več vstopnih točk, v okviru zmožnosti," so še pojasnili. 

Na Golteh so smučali že včeraj, testiranje so omogočili kar tam

Na Golteh so se odločili, da testiranje zagotovijo kar sami. Prvi smučarji so tako smučali že včeraj, test pa so lahko opravili ob spodnji postaji nihalke Žekovec. "Testiranje smo organizirali sami. Občina nam ni mogla zagotoviti te storitve. Vsak smučar, ki kupi karto ima v ceno vključeno tudi testiranje," je pojasnila direktorica družbe Golte Suzana Srdić. Na Golteh so za izvajanje testiranj izbrali licenčnega partnerja, ki so ga uspeli najti v le nekaj dneh, predvidevajo pa, da bodo opravili največ 300 testiranj na dan. 

Na Kopah optimistični, prihodnji konec tedna bodo začeli s hitrimi testi

Prava zimska pravljica je v teh dneh na Kopah, kjer so danes po dobrem tednu dni premora ponovno zagnali štirisedežnico Pungart in vlečnico Sedlo. Snega je v izobilju, novo pošiljko pričakujejo v prihodnjem tednu, ko ga bo po napovedih padlo še okoli pol metra. V izobilju pa ni smučarjev, za nakup smučarske vozovnice se namreč zahteva največ 24 ur star negativni test na covid-19. Direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž odprtje smučišča kljub temu pozdravlja. "Vseeno je to korak naprej. Moramo zagotoviti še hitro testiranje na smučišču. Računamo, da bo na Kopah do prihodnjega vikenda to že vzpostavljeno. Tako ali tako pa se s ponedeljkom začnejo brezplačna testiranja v vseh občinah, kar bo vse skupaj nekoliko olajšalo," pravi Paradiž, ki zagotavlja, da se zaradi hitrega testiranja cena smučarskih vozovnic ne bo zvišala. "Dogovarjamo se, da bi stroške testiranja pokrilo Ministrstvo za gospodarstvo. Vsi skupaj si želimo, da bi bilo to čim prej rešeno in da lahko čim prej začnemo delati na polno."

Direktor Boštjan Paradiž
Nejc Strojnik

Na praznično soboto je Kope obiskalo nekaj deset smučarjev, več je bilo pohodnikov in otrok, ki so se sankali. "Velika večina je s sabo imela negativen test, nekaj pa jih je prišlo tudi brez. Z veseljem bi jim prodala vozovnico, a žal ne gre. Morali so se obrniti," nam je razložila Lucija Skarlovnik, ki na Kopah prodaja vozovnice. Večina ima izvid PCR testa, nekateri pokažejo tudi sms-sporočilo s hitrega testa. Se je pa na Kopah, pove Skarlovnikova, v tednu pred božičem oglasila zdravstvena inšpekcija, a kršitev niso zaznali. "Obiskovalci se držijo pravil, imajo maske, držijo razdaljo, opazila sem tudi, da po nočni smuki kar pohitijo proti domu, da ne kršijo policijske ure. Je pa velika škoda, da smo tako omejeni. Prejšnji konec tedna je bilo tukaj ogromno ljudi, mi pa smo morali imeti zaprto. Čudovita zima je, ljudje so željni smučanja," še pravi Skarlovnikova. 

Lucija Skarlovnik
Nejc Strojnik

Izgubili tretjino sezone

Snega v teh dneh na Kopah resnično ne manjka, po zagotovilih direktorja Paradiža bi prihodnji vikend lahko zagnali vse naprave. Sploh ob izvajanju hitrih testov, zaradi katerih bi največje koroško smučišče gotovo obiskalo še več smučarjev in smučark. "Razlogov, da ne bi smučali, ne sme biti več, zagotoviti moramo popolno varnost in s tem preprečiti možnost širjenja okužb. Smučišča morajo obratovati." Čeprav smo šele 2. januarja, je Paradiž prepričan, da so tretjino sezone že izgubili, a vseeno ostaja optimist, Upam, da se bodo z zagotavljanjem ukrepov postopno lahko odprli še nastanitveni obrati, terase, kasneje tudi lokali. Da bodo lahko postregli ljudi za mizami in da se bo stanje normaliziralo.

Kope
Nejc Strojnik

Na Kopah smo srečali tudi predsenika Smučarskega kluba Vuzenica Janeza Bijola, ki odprtje smučišč glasno pozdravlja. Tekmovalci, sploh mlajši, lahko na ta način vsaj smučajo. Starejši od 15 let so lahko namreč trenirali tudi v Avstrji, medtem ko mlajšim snežnih dni precej primanjkuje. "Upamo, da se bo zdaj nekoliko normaliziralo. Treningov sicer še ne smemo izvajati, lahko pa tekmovalci prosto smučajo. Tako ali tako potrebujemo med 10 in 20 dni prostega smučanja, preden začnemo s treningi. Tekmovanja pa smo prestavili na konec januarja in začetek februarja, a še brez fiksnih terminov," je dejal Bijol, ki upa, da kljub razmeram tekmovalci ne bodo obupali in vztrajali pri smučanju. Kope pa so za njihov klub zaradi bližine in pogojev pri tem še kako bistvene.

Kope
Nejc Strojnik
Kope
Nejc Strojnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta