Od jutri naprej smuka tudi na Mariborskem Pohorju, kje se lahko testirate?

Vida Božičko Vida Božičko
01.01.2021 12:33
Smuka je od danes naprej spet dovoljena, vendar le za tiste, ki predložijo negativni test na koronavirus. Kje lahko v teh dneh sploh opravite hitri test?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Obratovanje žičniških naprav in njim pripadajočih prog je od danes dovoljeno v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljalec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče. Če upravljalec iz objektivnih razlogov ne more zagotoviti hitrega testiranja, pa lahko uporabo žičniških naprav in njim pripadajočih prog dovoli le osebam z negativnim testom na novi koronavirus. Ta mora biti opravljen v Sloveniji in ne sme biti starejši od 24 ur, piše v novem odloku. Pa v času novoletnih praznikov hitra testiranja sploh kje izvajajo?

Kam na test, če želite jutri smučati na Pohorju?

Mariborsko Pohorje se za smučarje ponovno odpira jutri, ko bodo spet zagnali gondolo in žičniške naprave. Testiranja zaenkrat ne bo možno izvesti na smučišču. Po zagotovilih pristojnih ministrstev pa naj bi v ponedeljek izvajali brezplačne teste v vseh občinah po Sloveniji, v večjih tudi na več različnih mestih. "Upamo, da bo temu res tako in da bomo smučarjem čim bolj olajšali pridobitev testa, ki ga je treba predložiti na blagajni ob nakupu vozovnice," so sporočili iz podjetja Marprom. Kje pa se bodo smučarji lahko testirali jutri in v nedeljo, ko bo smučišče prav tako odprto? "Kje je trenutno moč opraviti testiranje in kakšna sta strošek ter čas pridobitve potrdila, je bolj vprašanje za zdravstvene ustanove. Ne nazadnje mi za to niti nismo pooblaščeni," so še pojasnili. Vprašanje smo naslovili na Ministrstvo za zdravje, vendar na odgovor še čakamo.

"Zavedamo se, da je negativen test v tem trenutku ovira za smučarje in da bo zaradi tega v soboto obisk smučišč manjši, vendar smučišča odpiramo v skladu s pogoji, ki jih je v odloku določila vlada," so še pojasnili pri Marpromu, kjer zaenkrat ne razmišljajo, da bi sami organizirali testiranje na vstopni točki.  

Hitrega testa v Mariboru trenutno ne morete opraviti 

"Danes se množično testiranje ne izvaja," je pojasnil pomočnik direktorja zdravstvenega doma Maribor Aleksander Jus in na vprašanje, ali so zadolženi tudi za testiranje na smučiščih odgovarja, da obvestila o tem niso prejeli. "To je velik logistični zalogaj. Večja smučišča imajo tudi več vstopov na smučišče. Veliko je vprašanj," je pojasnil Jus in dodal, da bodo jutri sicer prevzeli 12.900 novih hitrih testov, s testiranjem pa bodo ponovno pričeli v začetku prihodnjega tedna.

Smučarji se že danes lahko testirajo na Golteh

Na Golteh so se odločili, da testiranje zagotovijo kar sami. Prvi smučarji so tako že prišli, test pa so lahko opravili ob spodnji postaji nihalke Žekovec. "Testiranje smo organizirali sami in tudi sami ga financiramo. Občina nam ni mogla zagotoviti te storitve. Vsak smučar, ki kupi karto ima v ceno vključeno tudi testiranje," je pojasnila direktorica družbe Golte Suzana Srdić. "Načeloma ni večjih težav. Nekateri ljudje so sicer nejevoljni in se ne želijo testirati," je še dejala direktorica. Na Golteh so za izvajanje testiranj izbrali licenčnega partnerja, ki so ga uspeli najti v le nekaj dneh, danes pa predvidevajo, da bodo opravili največ 300 testiranj. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta