Ministrstvo: Zaradi odhodov radiologov iz javnih ustanov znižanje cen radioloških storitev

STA, A.L.
16.10.2024 14:24

Ministrstvo za zdravje bo v sodelovanju z ZZZS v noveli uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja znižalo cene radioloških storitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Valentina Prevolnik Rupel.
Andrej Petelinšek

Trenutno se radiološke storitve plačujejo po realizaciji (neomejeno), cene pa so previsoke, zato radiologi odhajajo iz javnih zdravstvenih zavodov, so poudarili na ministrstvu.

Novela uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jo sprejme vlada, bo po napovedih ministrstva predvidoma sprejeta v treh tednih.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so za STA pojasnili, da z ministrstvom pripravljajo nov predlog znižanja cen magnetnih resonanc (MR) in računalniških tomografij (CT). Po prvih ocenah bo znižanje cen znatno, so navedli.

Napoved ministrstva pozdravili

Ob tem so na zavodu opozorili, da je oblikovanje racionalnih cen zdravstvenih storitev in učinkovitost modelov plačevanja na strani ZZZS oteženo, če drugi deležniki v zdravstvenem sistemu ne zagotavljajo spremljanja in poročanja stroškov po pacientu, nacionalnih kliničnih smernic in indikacij za uvrščanje pacientov na čakalne sezname ter ustreznega upravljanja javne mreže na podlagi potreb prebivalcev in standardov varnosti in kakovosti obravnav pacientov.

V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije so napoved ministrstva pozdravili. Dodali so, da so v odzivu na predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je do danes v javni razpravi, izpostavili predvsem potrebo po diferenciaciji cen med javnimi zdravstvenimi zavodi in koncesionarji. Predlagali so tudi, naj se v noveli jasno zapiše, da ZZZS cene zdravstvenih storitev prilagaja dejanskim stroškom izvajalcev.

Predlagajo tudi omejitev opravljanja programa koncesionarja v okviru obsega podeljene koncesije glede na število pri njem zaposlenih nosilcev zdravstvene dejavnosti, je za STA navedla direktorica združenja Tatjana Jevševar.

V celjski bolnišnici odpoved dali trije radiologi

Na ministrstvu za zdravje pa so dodali še, da bo novela zakona o zdravstveni dejavnosti postavila določene omejitve glede dela izven javnih zdravstvenih zavodov. Predvideva, da bi delavec dovoljenje za delo pri drugem izvajalcu lahko dobil le, če je pri matičnem izvajalcu izpolnjen ves program ZZZS za posamezno vrsto zdravstvene dejavnosti, če niso presežene najdaljše dopustne čakalne dobe in če ne odklanja dela v svojem zavodu. "Novost je tudi to, da se bo soglasje izdajalo za šest mesecev, medtem ko se zdaj izdaja do enega leta. In če bo soglasje delavcu preklicano, se mu pol leta po tem ne sme izdati novega," so navedli.

V celjski bolnišnici so poleti odpoved dali trije radiologi. Vodstvo bolnišnice se je z njimi kasneje sicer dogovorilo, da bodo delo nadaljevali, a v manjšem obsegu.

Zaradi problematike odhodov radiologov iz javnih zdravstvenih zavodov so se konec avgusta sestali predstavniki ministrstva za zdravje in vodstev bolnišnic. Ministrica Valentina Prevolnik Rupel je takrat poudarila, da se na ministrstvu strinjajo s predlogi združenja zdravstvenih zavodov, doreči pa bodo morali časovnico in način njihove vpeljave.

Odpovedi radiologov se medtem nadaljujejo. Direktor šempetrske bolnišnice Dimitrij Klančič pa je danes povedal, da bodo tamkajšnjo bolnišnico decembra zapustili trije radiologi, eden zaradi upokojitve, dva pa zaradi predlagane novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta