Minister Zajc ni za gradnjo nove sežigalnice

Kristina Božič
19.08.2019 17:43

Po prepovedni odločbi gradbenega inšpektorata ministrstvo za okolje in prostor išče rešitev za obdelavo nevarnih odpadkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodi z nevarnimi odpadki v Kemisu na Vrhniki po požaru maja 2017
Robert Balen

Z odločbo izpred dveh tednov, ki so jo v Kemisu prejeli dva dni kasneje, je inšpektorat za okolje in prostor s prepovedno odločbo zaustavil delovanje vrhniškega Kemisa. Odločba inšpektorata je ugotovila, da so bili objekti, ki jih je podjetje ob obnovi dodalo, zgrajeni na črno, in odredila njihov umik do konca junija naslednje leto. Kemis je po požaru maja 2017 ponovno začel obratovati v polnem obsegu februarja letos.

Za nadgradnjo obstoječih kapacitet
V času, ko Kemis ni deloval, je del obdelave odpadkov prevzelo podjetje Saubermacher, ki se je danes še pred sestankom na ministrstvu javno zavzelo - poleg drugih podjetij z dovoljenji za obdelavo nevarnih odpadkov - za izgradnjo nove sežigalnice v Sloveniji. O tem so govorili tudi na ponedeljkovem sestanku na ministrstvu za okolje in prostor. Po besedah ministra Simona Zajca vidijo na ministrstvu sicer bolj verjetno nadgradnjo obstoječih kapacitet podjetij z dovoljenji in ne gradnje nove sežigalnice. "Zavedamo se, da so se v vmesnem času razmere tudi v tujini spremenile, da je težje dobiti termin v sežigalnicah," je dejal minister in pojasnil, da situacija ni v celoti primerljiva s časom pred več kot letom, ko je po požaru v vrhniškem podjetju gospodarstvo normalno delovalo tudi brez obratovanja Kemisa. Obljubil pa je, da lahko pri tem pomagajo toliko, da se zagotovi hitra izpeljava postopkov za morebitna dodatna dovoljenja, ki bi jih podjetja potrebovala za trajno povečan odvoz in obdelavo odpadkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta