Minister za zdravje: Spremljamo situacijo v sosednjih državah. Ni še pogojev za kakršnikoli preplah

STA, Gr.G.
23.02.2020 12:07

MZZ zaradi koronavirusa v Italiji Slovencem svetuje previdnost. Avstrija zaradi suma, da sta dva potnika okužena s koronavirusom, zaustavila vlak iz Italije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zaradi suma, da sta na nedeljskem večernem vlaku iz Italije dve osebi, okuženi s koronavirusom, ga je Avstrija ustavila. Šlo je za vlak na poti iz Benetk v München. Italijanske državne železnice so avstrijski ÖBB namreč obvestile, da sta dve osebi kazali znake okužbe. Prav tako so naši severni sosedje prepovedali vsem vlakom, ki prihajajo iz Italije ali so namenjeni tja, nadaljevanje poti, poroča Sky News.

Minister za zdravje: Spremljamo situacijo v sosednjih državah. Ni še pogojev za kakršnikoli preplah

"Iz ure v uro spremljamo situacijo v zvezi s širjenjem koronavirusa v sosednjih državah. V Sloveniji še nimamo potrjenega primera okuženega s koronavirusom. Ni še pogojev za krkršnikoli preplah, kljub temu moramo biti skrajno previdni. Ne želimo pa si, da koronavirus postane politična tema," je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder.
Italijanski kolegi so sporočili, da imajo trenutno 124 registriranih okuženih državljanov. "Tudi v sloveniji bo vlada RS jutri sklicala sekretariat za nacionalno varnost, kjer se bodo obravnavale trenutne situacije. V kolikor bo potrebno, se bodo sprejeli dodatni ukrepi oziroma ukrepi, ki bodo podlaga za nadaljnje delo vlade," je dodal Šabeder in svetoval državljanom spremljanje medijev, strani ministrstva in NIJZ. "Gre za resno situacijo in upamo, da ta situacija ne bo izrabljena za nabiranje političnih točk."
Tatjana Lejko Zupanc z infekcijske klinike je poudarila, da skoraj ni več dvoma, da se bo novi koronavirus pojavil tudi v Sloveniji. Trenutno pri nikomer ne obstaja sum okužbe. Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je zagotovila, da se vsi štirje Slovenci z ladje Diamond Princess, ki so se vrnili v Slovenijo, dobro počutijo, prav tako Slovenca, ki sta zaradi okužbe hospitalizirana na Japonskem.

Fotografija je simbolična
Janko Rath

"Ne dotikamo se oči, nosu in ust." To so nasveti NIJZ za preprečevanje okužbe s koronavirusom

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) tako med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. "Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo," so zapisali na spletni strani NIJZ.
V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože, so opozorili.

Nijz
Nijz

MZZ zaradi koronavirusa v Italiji Slovencem svetuje previdnost

Ministrstvo za zunanje zadeve ob širitvi novega koronavirusa v Italiji slovenskim državljanom, ki so tam, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo v Italijo, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji.
Na severu Italije so z namenom preprečevanja širjenja novega koronavirusa sprejeli številne ukrepe. V deželah Lombardija in Benečija so odpovedane vse športne prireditve, uveden je poseben prometni režim.
V deželi Furlanija-Julijska krajina so razglasili izredne razmere, v katerih za zdaj ni predvidena odpoved športnih ali kulturnih prireditev, navaja MZZ.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta