Minister Tonin o polaganju vencev domobrancem: To, kar se je zgodilo na Žalah, ni nič nenavadnega

Luka Mlakar Luka Mlakar
31.01.2022 15:51

Polaganje venca ob spomeniku padlim domobrancem ne odstopa od dosedanje prakse in pravil, ki so bila sprejeta že pred nastopom aktualne vlade, je v državnem zboru dejal obrambni minister Matej Tonin. Poslanka Levice Violeta Tomić je na drugi strani opozorila, da domobranstva nikakor ne bi smeli poveličevati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Bistveno sporočilo je, da so vsi Slovenci in da so vsi naši, je dejal Matej Tonin.

Robert Balen

Obrambni minister Matej Tonin je na današnji seji državnega zbora poslanki Levice Violeti Tomić odgovoril na vprašanje glede vloge Slovenske vojske pri polaganju vencev domobrancem ob lanskem dnevu spomina na mrtve. Garda Slovenske vojske je namreč takrat v imenu premierja Janeza Janše na ljubljanskih Žalah položila venec k spomeniku padlim domobrancem, kar je razburilo del javnosti in borčevske organizacije.

Tonin: To, kar se je zgodilo na Žalah, ni nič nenavadnega

Tonin se je Tomićevi naprej opravičil, ker je na njegov odgovor morala čakati tri seje državnega zbora. Nato je pojasnil, da je v sklepu o določitvi protokolarnih pravil zapisano, da so protokolarni dogodki tudi državni pogrebi, polaganje vencev in državne žalne slovesnosti. Za predsednika republike, predsednika državnega zbora in predsednika vlade polaganje vencev organizira protokol Republike Slovenije, polaganje vencev pa izvaja garda Slovenske vojske, je pojasnil Tonin. "Naj vas seznanim, da je v civiliziranih državah, kakršna je tudi Slovenija, polaganje vencev žrtvam nekaj vsakdanjega in normalnega, del civilizacijske norme po drugi svetovni vojni, ko so se med seboj spravili narodi," je dejal obrambni minister. Po njegovih besedah polaganje vencev žrtvam komunistične revolucije pri nas ni nič neobičajnega. "To vsako leto dela tudi predsednik republike v Kočevskem rogu. Običajno je ta slovesnost v začetku junija in tam vsako leto predsednik republike skupaj z gardo slovenske vojske tudi položi venec tam pobitim. To, kar se je zgodilo na Žalah, ni nič nenavadnega, nič, kar bi odstopalo od dosedanje prakse, in nič, kar ne bi bilo v skladu s sprejetimi pravili, ki so bila sprejeta že pred nastopom naše vlade," je Tomićevi odgovoril Tonin.

Tomićeva: Teh stvari nam res ni treba slaviti

Tomićeva je v nadaljevanju dejala, da vlada uporablja razdor kot sredstvo za politično preživetje. "Oprostite, civilizirana družba in civilizirane države ne polagajo vencev kolaborantom in nacifašistom," je menila poslanka. Kot je poudarila, so bili domobranci tisti, ki so pobijali svoje narodnjake in prisegli na Hitlerjev rojstni dan: "To so stvari, ki jih res ne rabimo slaviti." Tonin je Tomićevi odgovoril, da je prvi november dan, ko se spominjamo vseh žrtev, ki so padli v različnih vojnah in tragičnih dogodkih, ter da lani ni bilo nič drugače.

"Kot minister, ki je pristojen tudi za vojne veterane in žrtve vojn, sem se udeležil različnih slovesnosti, na katerih smo obeležili in se spominjali teh žrtev. Tako sem na primer stal skupaj z ramo ob rami poslancu Koprivcu (Marko Koprivc, poslanec SD, op. a.) na slovesnosti, kjer smo se spomnili partizanskih žrtev, nato pa sem nekaj ur kasneje tudi položil vence tistim, ki so bili na drugi, recimo temu antikomunistični strani in so prav tako padli. Bistveno sporočilo pri teh zadevah je, da so vsi Slovenci in da so vsi naši," je poudaril Tonin in dodal, da je osnovna civilizacijska norma že od Antigone naprej, da se vse mrtve pokoplje ter se jih spominja na različne načine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.