Poklukar napovedal spremembe: Za potrditev koronavirusne okužbe od torka dovolj pozitiven hitri antigenski test

A.L., STA, Va
31.01.2022 09:37

V nedeljo so ob 11.067 PCR-testih potrdili 8575 okužb z novim koronavirusom, kar je približno toliko kot pred tednom dni. Delež pozitivnih testov je znašal 77,5 odstotka. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 172.380 aktivnih okužb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sašo Bizjak

Število aktivnih primerov okužb se je v nedeljo v primerjavi s prejšnjo nedeljo zvišalo za 53.744, v primerjavi s soboto pa se je zvišalo za 3640. Največ okužb na posamezen dan so doslej potrdili v torek, in sicer 17.491.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki trenutno znaša 14.055, je v primerjavi s predhodnim dnem višje za 30. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 8179, kar je 174 več kot dan prej.

V soboto so opravili tudi 53.059 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.260.803 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.209.942.

V torek sprememba veljavnosti covidnih potrdil

Od torka bo za starejše od 18 let veljavnost potrdil o cepljenju proti covidu-19 omejena na 270 dni. S poživitvenim odmerkom bodo lahko vsi, ki so bili polno cepljeni ali pa so bili cepljeni z enim odmerkom po preboleli bolezni covid-19, veljavnost cepilnega potrdila podaljšali. Obeta se tudi krajša doba za priznanje ponovne okužbe s koronavirusom.

Po priporočilih EU bo covidno potrdilo polno cepljenih od 1. februarja tudi v Sloveniji veljalo 270 dni od prejetja odmerka, ki pri posameznem cepivu šteje za polno cepljenost, torej večinoma drugega odmerka. Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK cepiva proti covidu-19 pa bo veljavnost potrdila tudi po 1. februarju neomejena.

Robert Balen

Tudi prebolevnikom, ki so prvo cepljenje opravili v 180 dneh po okužbi s koronavirusom (oz. v 240 dneh po preboleli okužbi do 14. septembra 2021), bo potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju. Ob dodatnem cepljenju s cepivom podjetij Pfizer ali Moderna pa bo tudi v tem primeru veljavnost potrdila neomejena.

Potrdilo bo 270 dni veljalo tudi osebam, ki so bile prvič cepljene s cepivom Janssen, drugič pa s cepivom podjetja AstraZeneca.

Tudi potrdilo tistih, ki so se sprva dvakrat cepili, nato pa preboleli covid-19, bo veljalo 270 dni po cepljenju oz. 180 dni po pozitivnem rezultatu PCR-testiranja. Enako bo veljalo za osebe, ki so se sprva cepile, nato bolezen prebolele, kasneje pa se zopet cepile.

Vlada je na dopisni seji že novelirala odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb, s katerim za priznanje prebolevnosti uvaja hitri antigenski test, opravljen od 1. februarja. Natančneje pa je tudi določila tipe zaščitnih mask, na podlagi priporočila strokovne skupine iz 24. januarja. V zaprtih javnih prostorih, kot tudi na odprtih javnih krajih oz. prostorih, če ni mogoče zagotoviti ustrezne medosebne razdalje, je obvezna uporaba kirurške maske tipa II ali IIR, maske tipa FFP2 ali maske tipa FFP3. Doslej je odlok določal uporabo kirurške maske ali maske tipa FFP2.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta