(MINIMALNA PLAČA) Na preizkušnji plačna razmerja med zaposlenimi

Jelka Zupanič
22.05.2019 18:50

V GZS o praktičnih posledicah januarske polne uveljavitve zakona o minimalni plači na konkurenčnost gospodarstva, plačna razmerja in zaposlovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delodajalci bodo morali delavcem z minimalcem posebej plačati tudi dodatek za delovno dobo, za težje razmere dela ter za delovno in poslovno uspešnost. 
Nataša Juhnov

Premier Marjan Šarec je že najavil, da bo "tudi pri minimalni plači treba razmisliti o določeni spremembi, saj je lahko izločitev dodatkov precej problematična". Bilo je pred dvema tednoma. Pritegnil mu je gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Vendar tudi on ni razkril, česa vse se bojijo delodajalci po 1. januarju 2020. Takrat bo namreč z zakonom predpisana minimalna bruto plača spet višja in bo znašala 940,58 evra ali 700 evrov neto. A ne le to, delodajalci bodo morali delavcem z minimalcem od takrat naprej prvič posebej plačati tudi dodatek za delovno dobo, za težje razmere dela ter za delovno in poslovno uspešnost. To bo prej omenjeni znesek minimalne plače seveda povečalo.

V prepričevanje s konkretnimi izračuni

V zraku pa je po srečanju sveta za konkurenčno in stabilno poslovno okolje s premierom in ministrom obviselo, da bi lahko dobili delavci z dolgo delovno dobo zaradi takega zakona o minimalni plači tudi do petino višjo plačo od minimalno predpisane, medtem ko bi delavci s kanček višjim zneskom plače od minimalne obtičali. Razmerja med plačami bi se porušila, nastala situacija pa bi kar klicala po dvigu tudi ostalih plač ali po kakšnih drugih ukrepih, s katerimi bi se delodajalci zaščitili pred naraščajočimi stroški dela. Tudi z odpuščanjem in najemanjem cenejših, agencijskih delavcev, s selitvijo firm in proizvodnje v druge države z bolj ugodnim poslovnim okoljem in podobnim. Ne nazadnje bi morala tudi država za z minimalno plačo plačane delavce v javnem sektorju v proračunu pripraviti denar za dodatke, ki bodo po novem plačani posebej. Minister Počivalšek o vsem tem ni govoril na glas. Povedal je le, da si bodo z Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) izmenjali podatke o posledicah takega dviga minimalnih plač in da bodo za podatke poprosili tudi Furs.

Popačenje plačnih razmerij?

Potem je bilo vse tiho. Do minulega petka, ko so se pogovorili o številu prejemnikov minimalnih plač ter o plačah po individualnih in kolektivnih pogodbah za zaprtimi vrati partnerji v ekonomsko-socialnem svetu. Neuradno smo izvedeli, da jih je skrbelo, kako bo tak zakon o minimalni plači popačil siceršnja plačna razmerja. Oziroma kako bo, ko bosta dobila komaj kaj različno plačo mlad, izšolani pravnik začetnik in izkušenj poln zaposleni z minimalno plačo.
Danes pa se lahko nadejamo odgovora, kaj konkretno delodajalce tako skrbi, da govorijo kar o "domino učinku zakona o minimalni plači". Na posvet z omenjenim naslovom je GZS povabila tako pravnike kot ekonomiste in družboslovce. Ocenili bodo dolgoročne posledice povečanja minimalne plače na zaposlenost in poslovanje podjetij v Sloveniji. Tudi dilemam in protislovjem ekonomike in politike minimalne plače pri nas se bodo posvetili. Predvsem pa si bodo razjasnili, kako bo taka minimalna plača vplivala ne le na konkurenčnost gospodarstva kot celote, ampak tudi na posamezne gospodarske panoge in podjetja, ter kako bi se morala odzvati na tako politiko minimalne plače podjetja. Tudi na vpliv minimalne plače na bonitetno oceno države niso pozabili. Zbornica bo javnost seznanila tudi s konkretnimi izračuni vpliva zakona o minimalni plači na stroške dela po dejavnostih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta