Mercator z Agrokorja na Fortenovo

Srečko Klapš
04.03.2021 14:50
Po skupščini prihodnji petek bo Mercator dokončno prenešen na Fortenovo. Ta bo kreditirala 390 milijonov evrov za refinanciranje dolgov do bank. Ruska Sberbank pa bo imela že 44 odstotkov Fortenove
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercator bo po skupščini prihodnji petek dokončno v lasti hrvaške Fortenove naslednice Agrokorja, oziroma njenih pretežno ruskih lastnikov.

Na skupščini Fortenove, sklicani za petek, 12. marca, bodo delničarji glasovali  o prenosu delnic Mercatorjevega poslovnega sistema z Agrokorja na Fortenova grupo. Če bo prenos izglasovan bo Fortenova prejela soglasje za razširitev obstoječega finančnega dogovora s HPS partnerji in rusko banko VTB v znesku največ do 390 milijonov evrov, ki bi jih Fortenova posodila Mercatorju za refinanciranje Mercatorjevega dolga do bank.

Hkrati bodo delničarji odločali o zamenjavi delnic, ki jih ima Sberbank v Mercatorju za deleže v Fortenovi. Če bo zamenjava delnic odobrena, bo 18,53-odstotni delež Mercatorja v lasti ruske Sberbank prenesenih na Fortenovo, tako da bi njen delež v Fortenovi dosegel 44 odstotkov.

Delničarji se bodo poleg odločitev povezanih z Mercatorjem, odločali tudi o krepitvi upravnega odbora Fortenove, v katerega so predlagani tri novi neizvršni člani: Romana Goltsova, Daniela Guseva in Damirja Spudića. Hkrati bi začel veljati odstop, ki ga je na mesto neizvršnega člana uprave podal Miodrag Borojević.

"Pred nami je zelo pomembna skupščina, saj bodo s sprejetjem predlaganih odločitev, povezanih z Mercatorjem, izpolnjeni še zadnji elementi poravnave upnikov Agrokorja. Lastništvo znotraj skupine Fortenova se bo utrdilo, z novim financiranjem bomo konsolidirali tudi posojila in s tem dosegli vse predpogoje za konsolidacijo maloprodaje na ravni celotne regije in okrepili svoj položaj v tej dejavnosti. Verjamem, da bomo prenos delnic Mercatorja zaključili do konca tega meseca," je povedal Fabris Peruško, član uprave in izvršni direktor Fortenova grupe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta