Mednarodno novinarsko združenje API-IPA podprlo STA in spomnilo na stališče Bruslja

STA, A.L.
19.01.2021 15:12
Mednarodno novinarsko združenje API-IPA je danes na Twitterju izrazilo solidarnost z novinarji Slovenske tiskovne agencije in obsodilo "dejanja vlade za oslabitev in spodkopavanje" tega javnega medija. Izrazili so strinjanje s stališčem Evropske komisije, da evropska pravila ne morejo biti izgovor za ustavitev financiranja tiskovnih agencij v EU.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Mednarodno novinarsko združenje API-IPA ima sedež v Bruslju in deluje v Belgiji.

Vlada je 14. januarja po 49 dneh STA izplačala zapadle obveznosti za opravljanje javne službe in za tržno dejavnost za lanski oktober in november, potem ko je Urad vlade RS za komuniciranje (Ukom) izplačilo pogojeval s predložitvijo določene dokumentacije, nato pa še z odobritvijo Bruslja. Izplačilo za december zapade konec januarja.

Izplačilo so izvedli šele na podlagi sporočila evropske komisarke za konkurenco Margrethe Vestager, ki da "nakazuje možnost pozitivne odločitve Evropske komisije glede nakazila državne pomoči za STA". Ob tem so v Ukomu sicer navedli, da gre za začasno odobritev izplačila STA v okviru določb sedmega protikoronskega zakona.

Vestagerjeva ter komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova sta sicer v pismu STA jasno zapisali, da dodatna presoja Bruslja glede tega, ali gre pri financiranju STA za nedovoljeno državno pomoč, ni potrebna. Opozorili sta tudi na poseben pomen javnih medijev in na to, da bi se morale države članice vzdržati pritiska nanje.

Na STA so odločitev vlade o izplačilu dela zapadlih obveznosti sprejeli "z olajšanjem". Obenem so vlado pozvali k zagotovitvi financiranja v letošnjem letu brez nadaljnjih pogojevanj. "Financiranje javne službe STA namreč ne more biti začasna rešitev, pač pa je zakonska obveza vlade," so poudarili v sporočilu za medije, pod katerega so se podpisali vodstvo, uredniški kolegij, svet delavcev, zastopstvo in sindikat novinarjev STA.

Čeprav je nadzorni svet STA že sprejel poslovni načrt družbe za leto 2021 in ga posredoval vladi, s tem pa izpolnil zakonsko podlago za financiranje javne službe v letošnjem letu, STA namreč še nima zagotovil, da bo njena javna služba financirana tudi letos. Ta dolžnost ustanovitelja je sicer zapisana tako v zakonu o STA kot v sedmem protikoronskem zakonu, tudi če ne bi bila sklenjena pogodba o opravljanju javne službe. STA nima niti pogodbe o opravljanju tržnih storitev za potrebe vladne administracije za letos, čeprav si je po navedbah vodstva STA za to prizadevala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta