Maturitetni informacijski kaos: Prestavili naj bi datum eseja, dijaki sprememb tik pred zdajci ne podpirajo

Predsednica državne maturitetne komisije Marina Tavčar Krajnc ne vidi smisla v prestavitvi začetka mature. Dogovorjen protokol pisanja mature za dijake, ki bodo v karanteni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sprememb časovnice mature tik pred zdajci dijaki ne podpirajo. 
Igor Napast

Po tem, ko je minister za zdravje Janez Poklukar v četrtek zvečer napovedal, da bodo prednostno zaradi mature že prihodnji teden cepili maturante, je zaokrožila informacija, da naj bi tako kot lani maturitetni esej iz slovenskega jezika, ki je po koledarju načrtovan za 4. maj, prestavili na konec prihodnjega meseca. Razlog? Da bi cepili čim več maturantov, s čimer bi se ti lahko otresli strahu, da bi tik pred maturo zboleli.

Z ministrstva za izobraževanje so sicer pozno popoldne sporočili, da "vsi postopki, navodila in časovnica izvedbe mature potekajo, kot je bilo določeno in predstavljeno decembra". In dodali, da bodo o izvedbi mature sredi prihodnjega tedna organizirali tiskovno konferenco vseh pristojnih. Tudi minister za zdravje Janez Poklukar je za Večer potrdil, da zamika mature ne bo. Državni sekretar na ministrstvu Damir Orehovec pa je v Studiu ob sedemnajstih o morebitni prestavitvi pisanja maturitetnega eseja dejal: "Ne morem povedati več kot to, da bo jutri zasedala maturitetna državna komisija in mogoče bo o tem kaj odločila že jutri ali v prihodnjih dneh."

A predsednica državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc je za Večer povedala, da komisija za današnjo sejo ni dobila nobenega predloga za spremembo maturitetnega koledarja. "In o tem tudi nismo nikoli razpravljali. Smo pa že pred časom dali pobudo, da bi se tudi maturante prednostno cepilo." Tavčar Krajnčeva ne vidi smisla v tem, da bi se prestavilo pisanje maturitetnega eseja. Maturanti bodo namreč tako kot vsi dijaki od 24. aprila pa vse do 4. maja, ko bodo pisali esej, doma zaradi šolskih počitnic in v tem času šole ne morejo biti vir okužb, je povedala. Dodala je, da pričakujejo strokovne rešitve o tem, kako bodo lahko maturo pisali dijaki, ki jim bo ravno takrat odrejena karantena.

Da so rešitve že našli, je včeraj povedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar. Po protokolu je predvideno, da bodo dijaki, ki bodo v času izvedbe mature v karanteni, testirani, in če bodo njihovi izvidi negativni, bodo lahko v posebnih učilnicah pristopili k pisanju mature.

Sprememb časovnice mature tik pred zdajci ne podpirajo, pravi tudi predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin, ki je kritična, da dijaki vse zanje pomembne informacije izvedo iz medijev. "To vnaša dodaten nemir, negotovost in veča strah, ki je že tako med sedanja generacijo dijakov zaradi dolgotrajnega pouka na daljavo, prisoten v večji meri kot pri prejšnjih generacijah," je povedala Kalinova. Cepljenje sicer podpira, a poudarja, da mora biti izvedeno čim prej, da ne bi imeli dijaki stranskih učinkov v času, ko se morajo najbolj intenzivno pripravljati na maturo.

Kako bo organizirano cepljenje dijakov in s katerim cepivom, bo ministrstvo za zdravje sporočilo danes, najverjetneje pa bosta izbrani cepivi AstraZenece, ki že po prvem odmerku zagotavlja dovolj visoko zaščito, ali Janssen, pri katerem zadostuje en odmerek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta