Kulinarika v času predsedovanja: med Alpami, Mediteranom in Balkanom

Saša Britovšek
16.05.2021 18:00
Čast slovenske kulinarike med predsedovanjem Svetu Evropske unije bo v rokah chefa Tomaža Kavčiča, ki pravi, da moramo gostom ponuditi neponovljivost Slovenije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ko postavimo pred gosta krožnik, mora to predstavljati zadnji člen verige, ki se začne pri lokalnem kmetu."
Foto: Nebojša BABIČ
Nebojša Babič

Slovenija bo postala prva država, v kateri bo v času predsedovanja Svetu EU na vseh dogodkih najvišje ravni za kulinariko poskrbel chef z Michelinovo zvezdico. Naš priznani kuharski mojster Tomaž Kavčič bo skupaj z zaposlenimi v javnem gospodarskem zavodu Brdo skrbel za popolnost kulinarične ponudbe na štirih ekskluzivnih protokolarnih lokacijah - Elegans hotelu Brdo, Vili Tartini, Gradu Strmol in Vili Bled.

Kulinarika kot žlahtnost turistične destinacije

S svojo gostilno Pri Lojzetu na dvorcu Zemono je Kavčič dobitnik mednarodnih gastronomskih nagrad, lani tudi Michelinove zvezdice. Njegova kuhinja je primer dovršene lokalne tradicije na krožniku. Pravi, da je sodelovanje z JGZ Brdo zanj velik izziv, sprejet s spoštovanjem, saj gre za nekakšno logično nadaljevanje več kot tridesetletnega dela v lastni restavraciji in tudi truda uveljavljanja slovenske kulinarike kot enega od temeljev izvirne turistične destinacije.

"Kulinarika naroda izhaja iz naravnih danosti, ljudskega izročila, tradicije, družbenega in gospodarskega razvoja," meni Kavčič. K temu dodaja še odnos in povezavo z narodi, na katere ta meji, si z njimi deli marsikaj. "Vse to, kar je skozi zgodovino oblikovalo Slovence kot narod, je ne nazadnje oblikovalo tudi slovensko kulinariko. Sporočilna vrednost kulinarike, njena moč, je v bistvu primerljiva z močjo tradicije in narodnih običajev, ki Slovence ločijo in združujejo z drugimi narodi.

Macerirana postrv, Tomaž Kavčič (foto: Zora Štok)
Zora Štok

Ob tem pa tudi z zmožnostjo sledenja sodobnim trendom vrhunskega turizma, katerega sestavni del je kulinarična ponudba." Da moramo gostom ponuditi neponovljivost Slovenije, pravi zaljubljenec v svojo Vipavsko dolino in izpostavi izjemno srečo, da smo kot majhen narod ujeti med Alpe, Mediteran, Balkan in panonsko nižino, na stičišče germanskega, latinskega in slovanskega sveta. In okusov.

​Današnja vrhunska kulinarika je del širše turistične ponudbe, s katero se gradita prepoznavnost in žlahtnost turistične destinacije. Ta mora, tako kot celotna turistična vrednostna veriga, graditi na sezonskem in lokalnem, pravi Kavčič. "Ko postavimo pred gosta krožnik, mora to predstavljati zadnji člen verige, ki se začne pri lokalnem kmetu. Če je tovrstna vrednostna veriga sestavljena, kot mora biti, si lahko vsi v njej obetajo največjo dodano vrednost, ki bo omogočila, da resnično v vsakdanjem življenju oziroma poslu udejanjimo trajnostni pristop. Slovenija lahko v mednarodnem prostoru tako s turizmom kot s kulinarično ponudbo uspe z doslednostjo in poštenostjo. Na neki način tudi skromnostjo, ki pa se ne sme nanašati na ambicije poslovne rasti. V ospredje moramo postaviti tisto nekaj več, kar lahko zagotovita topel človeški odnos in skrb za dobro počutje, od dober dan do nasvidenje." Dodaja, da tudi za kulinariko na najvišji ravni velja, da je edino merilo kakovosti zadovoljstvo gostov. Tega pa se ne da zagotoviti s hladno ekstravaganco in tehnično popolnostjo, kar je morda značilno za vrhunsko kulinarično ponudbo svetovnih prestolnic. Ponuditi moramo nekaj več, to, kar je že nekoč najbolje opisal slogan Turizem smo ljudje.

Navdih s terase dvorca Zemono

Ob napovedanem novem sodelovanju je navdušen tudi mag. Marjan Hribar, direktor JGZ Brdo, kjer kot pomembno vlogo v kakovosti kulinarike izpostavljajo tudi značaj glavnega kuharja. Kavčič k temu dodaja še identiteto lokacije.

"Ob opisu ustvarjalnih izzivov in navdihov na Zemonu rad povem, da me navdihuje vse, kar doživim na terasi dvorca. Pogled proti Alpam, kjer teče reka Soča proti morju. Pred dvorcem ostra burja odpihne blage mediteranske morske sape, ki čez Kras poberejo hlape eteričnih olj rastlin, ob vsem se vse to dogaja v skoraj idilični mehkobi rodovitne Vipavske doline. Sleherna lokacija ima tovrstno ustvarjalno kuliso, ki jo je možno interpretirati v kulinarično ponudbo. V moji kulinariki ne gre le za značaj, sam namreč v četrti generaciji nadaljujem več kot stoletno tradicijo družinske gostilne."

Priljubljeni chef od rane mladosti namreč živi z gostilno, kar je oblikovalo tudi njegov način življenja. Zato najbolj uživa v delu, ko so gostje zadovoljni: "To je ta moj značaj, ki sem ga podedoval in mi najbolj koristi pri kulinaričnem poslu, da se vedno potrudim, da so gostje zadovoljni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta