Krediti v švicarskih frankih: Hrvaško ustavno sodišče zavrnilo tožbe bank

skl
04.02.2021 14:04
Hrvaški posojilojemalci v švicarskih frankih lahko po odločitvi ustavnega sodišča utemeljeno tožijo banke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaško ustavno sodišče zavrnilo tožbe bank zaradi posojil v švicarskih frankih, s čimer je potrdilo ničnost valutne klavzule in spremenljive obrestne mere pri teh kreditih.
Andrej Petelinšek

Hrvaško ustavno sodišče je sredi tedna objavilo odločitev v kateri je zavrnilo tožbe bank zaradi spornih posojil v švicarskih frankih. Gre za pritožbe sedmih bank na odločitev vrhovnega sodišča in višjega sodišča za gospodarske zadeve, s čimer je potrdilo ničnost valutne klavzule in spremenljive obrestne mere pri kreditih v švicarskih frankih. Ustavno sodišče je odločilo še, da ustavne in konvencijske pravice, na katere so se sklicevale banke na Hrvaškem, niso bile kršene, so zapisali v sporočilu za javnost v hrvaškem združenju Franak. Tako lahko po njihovem mnenju poslej več kot 100.000 hrvaških posojilojemalcev v švicarskih frankih toži banke. Spomnimo, da na odločitve slovenskih ustavnih sodnikov, pred katerimi so vsaj štiri zadeve kreditojemalcev v švicarskih frankih, še čakamo.

Približno 70.000 posojilojemalcev, ki so posojila poplačali pred možnostjo zamenjave kredita v druge valute, pa bo imelo tako možnost zahtevati povrnitev obrokov, ki so jih preplačali zaradi spremembe obresti in tečaja v celoti. Tisti, ki so posojila v frankih v dogovoru z bankami konvertirali v druge valute, pa bodo morali počakati na odločitev Sodišča EU, na katerega se je združenje Franak obrnilo z zahtevo, naj pojasni, ali imajo pravico do odškodnine za preplačana posojila tudi posojilojemalci, ki so posojila zamenjali z drugo valuto.

Medtem so Raiffeisen banki in še nekaterih drugih napovedali, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, ki so jim na voljo. Ker so bila ta na Hrvaškem že izčrpana, se bo pravdanje preselilo na mednarodna sodišča. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta