Koronavirus: Kako v karanteno s potrdilom za delodajalca

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
23.10.2020 06:00

Kaj storiti, ko delavec zaradi stika z okuženo osebo ne more opravljati svojega dela, odločbe o karanteni pa zaradi preobremenjenosti NIJZ ne dobi več? Po napovedih naj bi potrdila dobili prek medicine dela. Pa bo res tako?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Zaradi porasta okužb in z namenom učinkovitega obvladovanja širjenja epidemije v naslednjih tednih je pomembno, kako bodo ravnali v podjetjih. Pristojna ministrstva in službe usklajujejo protokol za primere, ko delavec zaradi stika z okuženo osebo ne more opravljati svojega dela, odločbe o karanteni pa zaradi preobremenjenosti NIJZ ne dobi več. Delodajalci bodo lahko predvidoma povračilo nadomestila plače za takšne delavce uveljavljali s potrdilom, ki ga bo izdal specialist medicine dela.

Minister Cigler Kralj upa, da poslej ne bo izpadov dohodkov

Kako bo torej treba ravnati, če bo kdo od zaposlenih v podjetju okužen, kar bo potrjeno s pozitivnim testom na covid? O tem bo najprej moral obvestiti svojega delodajalca. Ko bo delodajalec seznanjen z okužbo zaposlenega, bo moral sam opraviti poizvedbo o visoko rizičnih stikih okuženega z drugimi zaposlenimi in to informacijo posredovati pooblaščenemu specialistu medicine dela, prometa in športa. In kdo naj bi bil uvrščen na seznam, da je imel visoko rizične stike z okuženim sodelavcem? Vsi zaposleni, s katerimi je bila okužena oseba v stiku v obdobju dveh dni pred pojavom simptomov in v času po pojavu simptomov in znakov bolezni vsaj 15 minut na razdalji, manjši od 1,5 metra.

Predvideno je, da če delodajalec delavcem zaradi specifike dela ne bo mogel urediti dela od doma, bo lahko stopil v stik z zdravnikom specialistom medicine dela, s katerim ima sklenjeno pogodbo, in za delavce dobil potrdilo, s katerim bo pri zavodu za zaposlovanje uveljavljal povračilo nadomestila plače, kot ga je do zdaj lahko za odrejeno karanteno. Minister za delo Janez Cigler Kralj ob tem poziva delodajalce, da naj, tudi če zaposleni v 72 urah še ne bo prejel potrdila, takoj ali vsaj v osmih dneh na zavodu za zaposlovanje vložijo zahtevek za vračilo nadomestila za karanteno, potrdilo pa priložijo kasneje. "Res upam, da smo sedaj vzpostavili podlago za to, da tu ne bo izpadov dohodka ali neljubih dogodkov," je dejal.

Sodelavcem naj se omogoči delo na domu

Delavci, ki so bili v stiku z okuženim, vendar ne sodijo med visoko rizične, bodo lahko nadaljevali delo v podjetju, seveda ob doslednem upoštevanju vseh higienskih ukrepov za preprečevanje prenosa virusa v organizaciji. Torej z upoštevanjem fizične distance, nošenjem maske, umivanjem in razkuževanjem rok in delovnih površin, malicanjem zunaj skupnih prostorov. Seveda pa ostaja priporočilo, če je to mogoče, naj se vsem, tudi tistim, ki niso bili v visoko rizičnem stiku z okuženim, omogoči delo na domu. Brisi zaposlenim se bodo odvzeli le, če bo epidemiološka situacija v podjetju kazala na večjo razširjenost okužbe in po predhodnem posvetovanju s specialistom medicine dela. Ob pojavu okužbe v delovni organizaciji bo delodajalec v sodelovanju s specialistom medicine dela moral ponovno preveriti vse ukrepe za zmanjševanje okužbe in sprejeti morebitne dodatne ukrepe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta