Koronavirus: Domače živali ne predstavljajo tveganja za ljudi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
14.04.2020 18:22

Kako (so)bivati s hišnimi ljubljenčki v obdobju spopadanja z novim koronavirusom in kakšne so aktualne informacije o potencialnem prenosu bolezni, pojasnjuje doktorica veterinarske medicine in kinologinja Eva Čepin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Trenutni podatki močno podpirajo dejstvo, da se covid-19 ne more prenašati s hišnih ljubljenčkov na lastnika, je pa res, da ne vemo točno, ali se lahko virus obdrži na dlaki, tako kot se lahko na oblačilih," pojasnjuje doktorica veterinarske medicine Eva Čepin.
Anja Troha

Epidemija je v celoti okupirala življenje slehernika, v kolikšni meri je vstopila v veterinarsko stroko?
"Po moji izkušnji kar precej. Čeprav storitve še vedno spadajo pod nujne, ker le gre za zdravje živali, so v določeni meri okrnjene. Večina ambulant deluje, so se pa morale prilagoditi z vsemi strogimi ukrepi za zaščito sebe in skrbnikov živali. Izbruh nove bolezni se vedno tiče tudi veterinarske stroke, posebno če gre potencialno za zoonozo, to pomeni bolezen, ki se lahko prenese z živali na človeka ali obratno. Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE) je takoj vskočila z napotki, navodili veterinarjem in tudi lastnikom živali. Domena veterine namreč ni le skrb za zdravje živali, temveč tudi splošno javno zdravje."
Nekajkrat so se že pojavile špekulacije o živalskih okužbah. Belgijska mačka, psa iz Hongkonga, tigrica iz New Yorka ...
"Zaenkrat ni nobenih dokazov, da bi živali igrale pomembnejšo vlogo pri prenosu bolezni covid-19, glede na posamezne primere pa obstaja možnost okužbe pri živalih, ki so v tesnem kontaktu z okuženo osebo. Opravljajo se številne študije in raziskovanja v zvezi z dovzetnostjo in prenosom bolezni pri živalih. Predhodne študije kažejo, da so mačke najbolj dovzetna vrsta za covid-19 in lahko tudi klinično zbolijo za to boleznijo, kot je bilo to v primeru belgijske mačke in tigrice. Za okužbo so dovzetni tudi beli dihurji, veliko manj pa so zanjo dovzetni psi. Perutnina in prašiči po dosedanjih ugotovitvah niso dovzetni za covid-19.
Dovzetnost za okužbo pa ne pomeni, da žival prenese virus na človeka. Za prenos virusa z živali na človeka do danes ni nobenih dokazov, še vedno je edini dokazani prenos bolezni s človeka na človeka. Glede na znane podatke hišni ljubljenčki in druge domače živali torej ne predstavljajo tveganja za ljudi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta