Konstruktivna nezaupnica: Opozicijske računice za zdaj le teorija

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
08.07.2020 18:00

Cilj je čim prej priti do volitev, zato bi podprli tudi prehodno vlado, je danes povedal odstopljeni premier, šef LMŠ Šarec. Doslej je možnost konstruktivne nezaupnice zavračal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naposled je Marjan Šarec spoznal, da so pozivi k predčasnim volitvam jalovi in da ga sliši daleč premalo politikov. 
Robert Balen

Marjan Šarec, premier, ki je januarja odstopil, prvak LMŠ, se je danes odzval na kritike oziroma "pritiske", kot se je sam izrazil, da v njegovi stranki ne podpirajo opozicijskega iskanja možnosti za konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše. "Smo za to, vendar pod pogoji," pravi Šarec. Kakšni so? Da bi mandatar izkazal predhodno podporo z vsaj 46 podpisi in ne bi bil član nobene politične opcije; da predsedniki strank ne bi zavzeli vidnih političnih funkcij in zlasti da bi pred zaprisego vsi podpisali sporazum, kjer bi opredelili ključna vprašanja in določili datum razpisa novih volitev, ki bi morale biti izvedene najkasneje v roku pol leta.
Še vedno gre predvsem za teorijo in nič več: opozicijske stranke SD, SAB, Levica in LMŠ imajo skupaj 39 glasov, zato za prehodno vlado ne bo zadostoval le dogovor med njimi. "To bi bilo možno izvesti pod predpostavko, da vsaj dve stranki iz te vlade, Desus in SMC, ugotovita, da sta v napačni vladi in da poslanke in poslanci priznajo svojo zmoto ter podprejo neko drugo opcijo," je dejal Šarec. Po njegovi oceni je zato najsprejemljivejša prehodna nevtralna vlada: "Pravzaprav tudi edina, ki bi imela možnost uspeti, vse ostalo bi pomenilo tekmovanje in željo po pomembnosti."
V Levici se danes na Šarčevo sporočilo niso odzvali, so pa bili zgovornejši v SAB in SD. Generalni sekretar SAB Jernej Pavlič je povedal, da so veseli, da je v LMŠ prišlo do preobrata, obžalujejo pa, da ni prišlo do tega že takoj po Šarčevem odstopu, s čimer bi lahko preprečili nastanek desnosredinske vlade, ki je naredila "nekaj škodljivih potez za to državo". Pavlič se je sicer obregnil ob Šarčeve pogoje: "Pogoje bodo postavljali predvsem tisti, ki se bodo opoziciji pridružili, tisti, ki bodo češnja na tortici." Najprej je treba konsolidirati glasove opozicije in jih nato iskati dalje, je prepričan Pavlič. Tako tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki pritrjuje, da je to edini način, da z oblasti "spraviš obstoječo vlado", vse pa bo odvisno od dogovorov izven opozicije. "Če bi kadarkoli vprašal za nasvet nekdanje koalicijske partnerje, sicer nikoli ne bi imeli vlade Janeza Janše, temveč še vedno 13. vlado pod vodstvom Marjana Šarca ali pa začasno tehnično/projektno, ki bi nas pripeljala na volitve," je Šarca opomnil nekdanji predsednik DZ Dejan Židan.
Medtem ko se na to temo v koalicijski SMC danes še niso oglasili, je pozive komentiral vodja poslancev Desusa Franc Jurša, ki je dejal, da ima opozicija vse možnosti, da vloži konstruktivno nezaupnico. "Kako se bomo mi odzvali, pa je verjetno jasno, ker smo v tem trenutku v koaliciji," je odvrnil Jurša. In ponovil, da so šli v vlado z namenom, da uresničijo programske zaveze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta