(KOMENTAR) Janša v Izraelu, v Desusu pa spet uglašeni duo Erjavec-Gantar ne cinca. Kaj je na mizi?

Matija Stepišnik
08.12.2020 06:00
Za začetek tedna močna zgostitev premikov v politiki: hitra, načrtna pokongresna dejanja Karla Erjavca in tudi Tomaža Gantarja, ki je na Počivalškovo pobudo o povezovanju "političnega centra" odgovoril z zahtevo, naj prvak SMC pristane na zanj domala nemogoč scenarij, in sicer 14-dnevno zaprtje nenujnega gospodarstva. Opazni premiki tudi v SMC in drobni celo v Toninovi Novi Sloveniji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Vrnitev Karla Erjavca na čelo Desusa je hitro sprožila prve politične premike: medtem ko je bil Janez Janša na letalu proti Izraelu, so se v Ljubljani dogajali za usodo njegove vlade in potencialni projekt Koalicije ustavnega loka pomembni sestanki. Po neuradnih informacijah na pomiklavžev ponedeljek ni bil izključen niti odstop kakšnega Desusovega ministra, celo paketni umik ne, torej tako ministra za zdravje Tomaža Gantarja kot kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Predlog, ki je bil v obtoku razprav na srečanju poslanci-Erjavec, ostaja opcija, kar kaže, kako resna je kriza odnosa Desus-Janševa (tretja) vlada. Politična realnost predlogov, ki bodo očitno že po četrtkovih in petkovih novih krogih sestankov vrha stranke, najprej izvršilnega odbora, vključujoč seveda pogovore s poslansko peterico, je toliko resna, da je tudi poslance presenetila. Ti so zadnje dni poudarjali dober strankin izplen v Janševi vladi ne glede na motečo serijo ekscesov in incidentov, v katere se je zapletel vrh vlade.

Bi bili Desusovi odstopi neke vrste šok terapija za Janševo vlado, ki je evidentno zavozila upravljanje epidemije v drugem valu, kar je nenazadnje v ponedeljkovem Studiu City priznal celo gospodarski minister Zdravko Počivalšek? Bolj kot to gre očitno za trasiranje poti oblikovanja nove vlade, kar zelo jasno nakazuje tudi prvi pokongresni korak Karla Erjavca: vrnjeni prvak Desusa je povedal, da ga funkcije v Janševi vladi še v tretje ne zanimajo, njegovo mandatarstvo v drugačni parlamentarni večini pa da ni "nekaj, kar je ta hip na mizi". Erjavčeva košarica Janši ni nepričakovana, je pa povedna in simbolna za prihodnje odnose sploh zaradi koalicijske določbe, da so prvaki strank po pravilu hkrati tudi ministri. Prognozira politiko postopnih, a razmeroma hitrih korakov. 

Andrej Petelinšek

Tudi stari-novi Erjavčev zaveznik Tomaž Gantar v zadnjih dneh stopnjuje poteze: da se spogleduje tudi z odstopom, ni povsem novo, a poglejmo še ostale stvari: najprej je odrezal državno sekretarko Tino Bregant, za katero se je vedelo, da ima predvsem politično zaslombo v NSi in SDS, v nedeljo zvečer je v pismu nagovoril državljane in jih pozval k prazničnemu spoštovanju ukrepov, v ponedeljek dopoldan pa je sledilo še pismo v kabinet Zdravka Počivalška in na vlado: s predlogom, ki je verjetno posebej presenetil gospodarskega ministra, ki je pod pritiski gospodarskih in obrtnih združenj, naj se zaprte gospodarske panoge pod striktnimi zaščitnimi pogoji čim prej odprejo. A Gantar predlaga ravno obratno, za Počivalškove pozicije težko sprejemljiv scenarij: "pomladni model lockdowna", torej ustavitev nenujnih gospodarskih dejavnosti za 14 dni. To bi položaj gospodarskega ministra zapletlo, spravilo ga bo pod dodaten pritisk in v precep, sploh po tem ko naj bi vladni vrh pred dnevi neformalno predstavnikom trgovcem kar mimo načrta sproščanja obljubil rahljanje omejitev. Fronta Gantar-Počivalšek v pogledih na upravljanje epidemije je kljub nedavnemu poskusu sprave - in to kar prek tviterja, s copy-paste sporočilom obeh - odprta že nekaj časa, očitno se bo ta teden spet ostrila. Počivalšek - četudi s priznanjem, da je vlada izgubila zaupanje ljudi - namreč obrat v trendih vidi v spremembi strategije, a ga ni bilo razumeti, da to vključuje dodatne omejitve. Za te se v zadnjih dneh ni več zavzemala niti Bojana Beovič, ki je prej večino časa stala na Gantarjevi strani. Njegov manever je torej treba postaviti ob vse bolj pogostih poudarkih, da ga v vladi ne poslušajo, v kontekst iskanja izhodne strategije, zanj in Desus. 

Zdravstvenemu ministru je ob številkah, projekcijah in dolžini trajanja ukrepov očitno jasno, da v tej politični postavi in konstelaciji na takšen način naprej ne gre več. Kot bi perspektive preživetja Janševe vlade že bolj ali manj odpisal ali vsaj bistveno zmanjšal. Da bo nekaj treba spremeniti, situacijo presekati, sprejeti odločitve, ki bi imele hiter politični in javnomnenjski efekt, sicer bodo tveganja za zdravstvo le še rasla. Tudi svoji politični odgovornosti se pri tem ne bo mogel izogniti, četudi drži, da je bil zadnje tedne tudi preslišan in blokiran s strani Janše, mu je kot ponavadi zmanjkalo odločnosti pri udarcih po mizi in zahtevah. Zamude pri testiranjih zdravstvenih delavcev so prav tako dejstvo, ki je državo v pomembni meri stalo pri rasti okuženih, soodgovornost skupaj z ministrstvom za delo obstaja tudi pri oktobrskem kolapsu izdajanja karantenskih odločb, torej v najbolj kritičnem obdobju hitre rasti okužb. Gantar je v ponedeljek tudi "razumel" odhod Maria Fafangela, prvega epidemiologa v državi, iz svetovalne skupine za covid-19. Odstop človeka, ki je veljal za glas razuma, je potrditev, da v "prvi ekipi", ki bi morala igrati uigrano, vre. Številni ukrepi so se izkazali za neživljenjske, neučinkovite, celo neumne ali pa so z nesmiselnostjo, denimo tisti o nošenju mask na sprehodu v gozdu, sprožili celo kontraučinek, odpor, zgražanje in padec discipline. Poseben problem je bilo njihovo komuniciranje v režiji Jelka Kacina in Aleša Hojsa. V strokovni skupini je, tudi na relaciji Fafangel-Beovič, počilo v pogledu na spremembe v konceptu vodenja epidemije. To je bilo v zadnjih tednih še posebej izrazito politično, nekonsistentno, nedosledno, ni temeljilo na strokovnih premislekih, ampak tudi zelo partikularnih interesih. 

Robert Balen

Zdravstveni minister, ki ga je Erjavec ob vračanju v politiko večkrat pokril in podprl, je očitno prepričan, da je - upoštevajoč tudi izkušnjo martinovega, ki je z ustreznim zamikom prineslo nov porast okužb - praznični čas brez dodatne zavore, predvsem pri stikih na delovnem mestu, kjer so stiki seveda poleg formalnih in bolj reguliranih tudi neformalni, bergamska avtocesta v kolaps, proti robu zmogljivosti zdravstvenega sistema. Čas za ustavitev gospodarstva ni nikoli pravi, a Gantar je prepričan, da so prazniki, če že, za kaj takšnega še najboljši. Ali bi morebitni izstop Desusa iz vlade, potencialni umik njunih ministrov pospešil tudi notranje dogajanje v SMC (v smeri Koalicije ustavnega loka), se uradno ne ve. Počivalšek je po izvolitvi Erjavca predlagal povezovanje "na sredini", kot odgovor pa je dobil dopis Tomaža Gantarja, naj ustavi nenujno gospodarstvo za dva tedna. Je pa v ponedeljek kot vidni predstavnik SMC, predsednik državnega zbora Igor Zorčič v Odmevih na to temo prvič dejal, da Desusovega repozicioniranja ne bodo gledali le od strani, ampak se bodo zavzeli za nov poskus povezovanja, tudi z opozicijskima SAB in LMŠ, ki sta prav tako članici Renew, evropske alianse liberalcev in demokratov. Kar ni povsem v sozvočju s Počivalškovo retoriko, kako so v SMC srečni pri Janši in ne gredo nikamor. Zorčič je verjetno ključna figura pri strukturah v SMC, ki so vse bolj kritične in nezaupljive do Janše in njegovih nekontroliranih eskapad, pri premisleku, ali še enkrat poizkusiti z oblikovanjem drugačne politične večine v mandatu 2018-2022. {api_embed_photo_R30}612883{/api_embed_photo_R30}

Razmeroma neopazno, a vseeno ne povsem prezrt je ostal še včerajšnji tviter-zapis prvaka Nove Slovenije, ki se je ob snovanju Koalicije ustavnega loka značilno postavil v bran in ob bok Janezu Janši. "Vsakršno snovanje koalicije, v kateri bo Levica, pomeni tlakovanje poti v predčasne volitve. Slovenija potrebuje stabilno vlado, ki je brez NSi ni mogoče oblikovati," je zapisal . Prvič je rahlo priprl vrata, da za NSi obstaja tudi kakšen politični svet, v katerem ni Janše. Majhen premik za obstoječe politične relacije, a velik napor verjetno za Tonina, da je sploh ob takšnem zapisu stisnil tipko "objavi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta