Kolpa po ocenah domačinov najvišja v zadnjih 40 letih, deževje in močan veter povzročila veliko težav po vsej državi

M.R., A.L., STA
16.09.2022 10:29

Agencija za okolje je razglasila rdečo stopnjo ogroženosti za osrednjo Slovenijo, jugozahod in jugovzhod države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Meteorolog pri agenciji za okolje Branko Gregorčič je povedal, da smo po dolgem in sušnem obdobju sredi septembra kot že večkrat dočakali jesensko deževje. Glavno vremensko dogajanje se je začelo v noči na četrtek, ko še ni bilo obilnih padavin. Včeraj pa so bili najmočnejši nalivi med Idrijo in Ljubljano. Na tem območju je v 24 urah padlo več dežja kot v celem poletju (junij, julij in avgust). Marsikje je padlo tudi več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter, je razložil.

Trenutno se padavine na tem območju še obnavljajo, zato je Arso razglasil najvišjo, rdečo stopnjo nevarnosti za osrednjo Slovenijo. Ker pa pričakujejo, da se bodo padavine pomaknile proti zahodu in jugu, so najvišjo stopnjo nevarnosti razglasili tudi za jugozahod in jugovzhod države, je povedal Gregorčič.

Arso

Že popoldne so padavine na severozahodu nekoliko oslabele, glavnina se je pomikala proti Primorski in južni Sloveniji. "Tudi ob Kolpi je bilo že veliko padavin in tam jih bo predvidoma v večernem in nočnem času še veliko zraven," je opozoril in tako pojasnil, zakaj je tam razglašena najvišja stopnja ogroženosti. Primorska in slovenska Istra bosta nalivov deležni v večernih urah in tekom noči.

Hidrološke razmere v porečjih Gradaščice in Poljanske Sore so se sredi dneva umirile, obe reki upadata. Po podatkih Oddelka za hidrološke napoved Agencije RS za okolje Kolpa v zgornjem in srednjem toku še počasi narašča in poplavlja, v spodnjem toku pa bo močneje narasla popoldan oziroma zvečer.

Trenutno stanje, Gorenja vas - Poljane. Foto: Tinca Jereb

Objavil/a Neurje.si dne Petek, 16. september 2022

Izdatno je narasla Logaščica s hudourniškimi pritoki, ki tudi poplavlja. Na običajnih poplavnih območjih se razlivata Ljubljanica s pritoki in Idrijca.

V soboto so možna razlivanja predvsem ob Ljubljanici in Krki ter ob manjših rekah v osrednji, južni in zahodni Sloveniji. Kolpa bo še poplavljala.

Sicer pa prihaja do velikih razlik v količinah padavin. Južno od Postojne ni bilo skoraj nič padavin, v pasu nekaj 10 kilometrov bolj severno pa so bile enormne količine padavin.

Poplavljanje Glinščice v Ljubljani
Robert Balen

Močno deževje s poplavami je prizadelo občini Osilnica in Kostel, kjer je poplavilo veliko hiš, plazovi in voda so poškodovali ceste. Dostop do Osilnice je trenutno mogoč le čez Strmo reber iz smeri Kočevja. Poleg hudournikov težave povzroča Kolpa, ki je po ocenah domačinov najvišja v zadnjih 40 letih, pravi osilniška županja Alenka Kovač.

Razmere v Osilnici so po županjinih besedah slabše, kot so bile leta 2019, ko so Osilnico prav tako prizadele precejšnje poplave. Zaradi današnjega obilnega dežja so narasli vsi gorski potoki, ki so v dolini poplavili od 10 do 15 hiš, odnesli nekatere dele cest in sprožili plazove. "Glavna državna cesta skozi Osilnico je neprehodna, ker jo je na nekaterih delih poplavila Kolpa, grozi tudi, da bo odneslo občinsko cesto, ki med seboj povezuje vasi v občini," je povedala za STA.

Povhov Gradec. Gradaščica. Poplave.
Fotorobert Balen

Eno od krajank, ki je želela rešiti živali, je padla v potok, a so jo rešili, sicer pa drugih ogroženih naj ne bi bilo.

S poplavami se po županjinih besedah spopadajo praktično vsi prebivalci občine, na pomoč so jim priskočili tudi iz bližnje občine Kočevje, kjer večjih težav zaradi dežja nimajo. S potopnimi črpalkami iz objektov črpajo vodo, tam, kjer je kritično, pa skušajo hiše zaščititi z vrečami peska.

Zaenkrat se je po njenih besedah stanje nekoliko umirilo, a ker v Osilnici še vedno dežuje, se bojijo, kaj bo prinesla noč.

V Kostelu stanje resno

Dostop v Osilnico je trenutno mogoč le čez Strmo reber, medtem ko so dostopi s hrvaške strani onemogočeni, saj imajo tam podobno stanje, je dejala županja.

Tudi v Kostelu je po besedah podžupana Mirana Briškija stanje resno. Zaradi hudournikov in naraslih potokov so občinske ceste v glavnem zaprte, zaradi visokega vodostaja Kolpe je neprevozna cesta ob njej. Hudournik je odnesel most v vasi Žaga, kjer je tudi poplavilo tri hiše. Nekaj hiš je poplavilo tudi v Kuželju, v Fari pa župnišče in šolo.

Trenutno je stanje takšno, da so gasilci uspeli zavarovati glavne objekte. "Tako je treba počakati, da ujma mine, nato pa bo treba vse skupaj sanirati," je povedal za STA. Poškodovanih pa na srečo ni.

Robert Balen

Kljub obilnejšim padavinam čez dan v Ljubljani za gasilce ni bilo več obilice dela, je za STA povedal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana. "Od jutra smo imeli sicer pet, šest manjših intervencij. Opravljali smo monitoring in sprememb od takrat ni," je dejal. Po podatkih Prometno-inofrmacijskega centra za državne ceste, je še vedno zaprta Zaloška cesta zaradi poplavljenega cestišča pri železniškem podvozu. Kot so povedali za STA, je bila ta cesta nekaj časa odprta, a je zdaj zaradi nabrane nesnage spet zaprta in čakajo na pomoč pristojnih, da jo očisti.

V večernih urah so zaradi močnega deževja znova narasle posamezne reke v Idrijsko Cerkljanskem hribovju ter Gradaščica, ki se razlivajo. Poplavljajo tudi drugi pritoki Ljubljanice. Kolpa je v zgornjem toku ustaljena, v srednjem in spodnjem toku narašča in poplavlja. Razlivajo se tudi Poljanska Sora, Medija v Zagorju in Idrijca v zgornjem toku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta