Koalicija je po vetu v državnem svetu sama glasovala proti zakonu o nalezljivih boleznih. Janša: Nov zakon bomo predlagali jeseni

M.R.
15.07.2021 17:14
Državni zbor po vetu državnega sveta ni vnovič potrdil novele zakona o nalezljivih boleznih. Proti so, kot je to že prej napovedal predsednik vlade Janez Janša, glasovali tudi koalicijski poslanci. Hkrati je Janša napovedal, da bo vlada nov zakon predlagala jeseni, upoštevala naj bi pripombe poslancev in svetnikov. Proti zakonu je glasovalo 78 poslancev, za je bil le poslanec Robert Polnar, devet pa se jih je glasovanja vzdržalo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša
Robert Balen

Mnenje vlade je, da je v času, ko je v državi dovolj cepiv in lahko med njimi tudi izbira, da je odgovornost na vsakem posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje. "Smatramo, da imamo na voljo dovolj inštrumentov, zaradi katerih ni treba ponovno omejevati javnega življenja, omejevati gibanja, omejevati določenih gospodarskih dejavnosti, še posebej storitvenih, ki so bile v epidemiji najbolj prizadete in da je treba zdaj združiti moči zato, da dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva," je na popoldanski novinarski konferenci povedal predsednik vlade Janez Janša

Napovedal je, da bo ministrstvo za zdravje v prihodnjih dneh predlagalo določene spremembe uredb. Glede na to, da je cepljenje brezplačno, bo "nekje od sredine avgusta" testiranje na novi koronavirus ne bo več brezplačno, je povedal Janša in pristavil, da podoben sistem uvajajo "praktično vse države Evropske unije". Točnega datuma za zdaj v vladi še niso dorekli. Je pa pojansil, da bo PCR testiranje za tiste, ki imajo simptome še naprej brezplačno. "Zastavlja se vprašanje, ali v času, ko imamo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki se odločijo za cepljenje, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločajo za cepljenje. To je zdaj ta dilema," je povedal Janša.

Hkrati je povedal, da vlada pozdravlja izjavo vseh poslanskih skupin državnega zbora, ki so pozvale ljudi, naj se cepijo. "Osebno mislim, da je to velika stvar," je ocenil Janša in poudaril, da je poziv prišel v "še pravem času"

V koaliciji so se odločili, da bodo poslanci danes ob vnovičnem glasovanju o noveli zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je pred dnevi z vetom ustavil državni svet, danes glasovali proti. Vlada si bo vzela čas do jeseni, da nekatere pripombe, ki so bile dane v državnem zboru in državnem svetu ponovno preuči in predlaga novo novelo tega zakona, je pojasnil Janša. 

Preloženo tudi glasovanje o demografskem skladu

"V tem trenutku je ključna prioriteta Slovenija zadostna precepljenost, zato, da bomo imeli lahko v jeseni šole in vrtce odprte, neomejeno javno življenje in kolikor bo mogoče normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT pogojev," je dejal Janša. 

Po njegovih besedah se je koalicija tudi odločila, da bo predlagala preložitev glasovanja o zakonu o nacionalnem demografskem skladu v tretjem branju. "Ne želimo, da se ta pomembna odločitev sprejema v političnem tako pregretem ozračju," je povedal Janša in dejal, da gre za eno od strateških odločitev, "kako zagotoviti stabilne pokojnine v prihodnje".

Na novinarski konferenci so danes spregovorili premier Janez Janša in oba podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek ter Matej Tonin. 
Robert Balen

"Glede na to, da so poskusi za sprejem tega zakona stari več kot desetletje, ne verjamemo, da, če bo ta priložnost zapravljena, da bo v kratkem času še kakšna tukaj, kar bi pomenilo, da je upravljanje z državnim premoženjem še naprej razdrobljeno in viri za zagotavljanje za stabilnost pokojninskega sistema in stabilnosti pokojnin še naprej manjši kot bi lahko dejansko bili glede na možnosti, ki jih ima Slovenija," je še dejal Janša. 

Hkrati je izrazil upanje, da bo državni zbor potrdil imenovanje Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo. 

Tonin: NSi proti vnovičnemu omejevanju javnega življenja

Podpredsednik vlade in minister za obrambo Matej Tonin je dejal, da bodo v stranki NSi, ki ji predseduje, podpirali odločitve, ki gredo v smeri nezapiranja javnega življenja. "Ampak, da bodo striktno upoštevani PCT (prebolelost, cepljenje in testiranje, op. a.) pogoji." "Če bomo te pogoje uveljavili širom slovenske družbe, je to najboljši in najbolj enostaven način, da ohranimo čim bolj normalno življenje s čim manj omejitvami in na takšen način prispevamo k temu, da bo gospodarstvo končno začelo intenzivno okrevati," je povedal.

Predsednik NSi Matej Tonin
Robert Balen

Počivalšek: Pričakoval bi vsaj minimum korektnosti

Drugi podpredsednik vlade in minister za gospodarstvo ter predsednik koalicijske stranke SMC Zdravko Počivalšek pa je ocenil, da je sedanja vlada od vseh treh, ki so delovale v zadnjih sedmih letih, najbolj operativna. Priznal je, da je bila pri "kaki zadevi" tudi nerodna in ni vsega izpeljala "perfektno". "Pa vendar nas včasih zaboli, ko se mediji in opozicija zapičijo samo v te nerodnosti, ki jih napihnejo do neba," je menil minister in nadaljeval, da so hkrati spregledani vsi dosežki in dobri rezultati, "ki smo jih naredili".

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek
Robert Balen

"S tem se namesto optimizma in energije za napredek v družbi ustvarja negativno stanje duha, ki duši naše potenciale in zavira naš razvoj. Čisto razumem, da opozicija in mediji, ki so pod njeno kontrolo, del javnosti stvari vidijo in predstavljajo drugače. Bi pa pri tem pričakoval vsaj minimum korektnosti," je dejal. 

"Človeško je, da me nervirajo vse laži in manipulacije opozicije, saj tega pred vstopom v politiko nikoli nisem bil vajen. Sem se pa sprijaznil s tem, da nima več smisla pozivati opozicije k treznosti in odgovornosti v teh težkih časih za državo. Spominjajo me na najstnike, ki poleg hormonov, ki jih razganjajo," je med drugim še dejal Počivalšek. Poudaril je, da Slovenija "navkljub vsej rušilnosti opozicije" dosega odlične gospodarske rezultate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta