Ko čakajo izračun dohodnine zaradi vzdrževanih članov

Jelka Zupanič
02.04.2019 17:14

Številni so že dobili izračun dohodnine, če imajo olajšavo za vzdrževane člane, ga bodo konec maja. V 2016. je imelo to olajšavo več kot pol milijona otrok in vzdrževanih sorodnikov, novejših podatkov ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Skoraj polovica prebivalcev naše države predvčerajšnjim in včeraj ni pozabila pogledati v nabiralnik. Informativni izračun dohodnine je v dobrem desetletju postal ne le samoumeven, četudi smo redki srečneži na zemeljski obli, ki jim napoved osebnih davkov pripravlja država, ampak tudi zaupanja vreden. Zakaj bi sicer ljudje sklepali stave in veselo pripovedovali, da jo je spet dobila žena. Imela je prav, možu bodo denar vrnili, Furs jim bo spet "plačal" dva dni morja.

V majskem svežnju več vračil

Pa šalo na stran, saj Furs počitnic ne plačuje. Kogar izračun v domačem nabiralniku včeraj še ni čakal in hkrati ne sodi med zavezance, ki si želijo za lani tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, naj počaka še kak dan. Poštarji morajo le raznositi skoraj milijon modrih Fursovih ovojnic, za kar potrebujejo čas. Vsak izmed 953.500 zavezancev, ki lani niso uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane in niso imeli dohodkov ne iz dejavnosti ne iz kmetovanja, se lahko tudi pozanima, kaj je z njegovim izračunom. Le na spletno stran finančne uprave skoči, zaupa iskalniku svojo davčno številko in bo izvedel, ali so mu v petek izračun poslali. Če mu ga niso, naj čez čas povpraša, kaj se dogaja, da izračuna še ni v nabiralniku.

Furs smo februarja zasuli s četrt milijona vlog

Lani, ko so za dohodninsko leto 2017 v Fursu pripravili 1,528.772 informativnih izračunov, je na majski poračun čakala tretjina vseh (568.983) zavezancev. Vendar še ne vemo, koliko jih je čakalo zgolj zaradi olajšav za vzdrževane otroke in druge družinske člane. Analizo dohodnine 2017 bodo v finančnem ministrstvu kot zmeraj pripravili maja. Za leto 2016 pa velja, da je skoraj 400 tisoč zavezancev uveljavljalo posamezno olajšavo za sorodnike. V analizo so zapisali, da je bilo med vsemi 1,522.245 zavezanci, ki so prejeli v 2016. odločbo o dohodnini, 22 odstotkov zavezancev, ki so uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževane otroke. Le 4 odstotke vseh je imelo olajšavo za ostale vzdrževane člane, torej za zakonce, starše in druge člane kmetijskega gospodinjstva. In le 0,5 odstotka zavezancev za vzdrževane otroke, ki potrebujejo posebno nego in varstvo.

Olajšave znižujejo dohodninsko osnovo

In koliko družinskih članov so v letu 2016 vzdrževali zavezanci za dohodnino? Vseh vzdrževanih je bilo tisto leto 510.112 (v tabeli). Največ še nepolnoletnih otrok. Država se je z olajšavo zanje odrekla obdavčitvi 938 milijonov evrov, saj so imeli zavezanci z olajšavami za toliko milijonov evrov nižjo dohodninsko osnovo. Za olajšave za šolajoče se dijake in študente do 26. leta starosti je država priznala 186 milijonov evrov, za vzdrževane zakonce in zunajzakonske partnerje, ki niso zaposleni, pa 119 milijonov. A to so le tri največje olajšave. Ko so v analizi dohodnine 2016 v finančnem ministrstvu vse te olajšave sešteli, jih je bilo za 1,3 milijarde evrov.

Stojan Glavač
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta